ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vår historia är full av hjältar

Alexandra Pascalidou · 17 Okt 2013
Uppdaterad 17 Okt 2013
KOLUMN: Vår historia är full av hjältar

KOLUMN: Vår historia är full av hjältar


klar

Artikellänk är kopierad

ALEXANDRA PASCALIDOU: En enda människa räcker. En enda människa rustad med empati och insikten om att hon bär mänskligheten i sin famn. Och en smula storhetsvansinne som får oss att inse vår egen storhet. 

Små människor kan göra stor skillnad, säger Henry från den amerikanska organisationen Ashoka som lyfter världens visselblåsare och stöttar dem som vrider strålkastarljuset mot dem som hamnat i skuggan. Något missvisande kallas de för sociala entreprenörer.  Men deras innovationer handlar inte om traditionell värdeökning och vinstmaximering. Det handlar om humanitära vinster.

Det är människor som såg det förtryck och de orättvisor som drabbade dem som en del i ett större mönster. Människor som såg att människovärdet varierade beroende på hudfärg, kön, funktionalitet eller finansiell förmåga. 

Människor som lyfte blicken och såg strukturerna bortom det egna lidandet. Redo att riva murar och rita om kartor. Människor som inte nöjer sig med att vara statister utan kliver fram och blir historiens huvudpersoner. Historien är tätbefolkad av hjältar. Även om vi läste alldeles för lite om dem i skolan. 

Malala Yousafzai är den pakistanska flickan som i oktober 2012 sköts i huvudet av talibaner. Istället för att tiga blev hon världens starkaste röst för flickors rätt till utbildning. Malala borde fått Nobels Fredspris. Inte för hennes sällsynta civilkurage utan för att vi med henne minns miljoner Malalor i världen som varken får gå i skolan eller välkomnas av den välmående västvärlden. Vissa av dem som flytt sköljdes upp på Lampedusa. Medelhavet har blivit en blodig begravningsplats utan gravstenar. Hundratals förlorade liv utan namn. Siffror som avrundas och rinner ut i sanden. Människovärdets matematik. Men det finns de som minns. 

Stågerillans föreställning ”100 barn” som snart har premiär på Stockholms stadsteater påminner oss om de 100 kinesiska barn som försvann i Sverige 2007. Vilka var de? Vem söker, saknar eller sörjer dem? Samma år försvann femåriga Madeleine under familjesemestern i Portugal. 

Så sent som i går såg jag larmgula löpsedlar om flickans försvinnande. I Madeleine ser jag alla de tusentals barn som försvann men som ingen letar efter. Barn som var mindre minnesvärda. Ibland räcker en enda människa för att blottlägga orättvisorna.

+ Äntligen! En invandrarkvinna är ny ärkebiskop för Svenska Kyrkan. Halleluja.

– VM-konkurrens. Eventuell play-off mellan Grekland och Sverige inför VM. Jag vill se båda i VM.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro