ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Var inte rädd för utmaningar”

Stefan Wahlberg, rättslig expert · 15 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I tisdags blev Bengt Svenson Sveriges sjunde rikspolischef. Hans motto lyder: ”Var inte rädd för utmaningar”. Högst okontroversiellt men för all del… Om han verkligen menar allvar så har han hamnat i rätt katapultstol. Ytterst är det nämligen han som ska axla en avsevärd del av det elände som vi läser om på bästa nyhetsplats: En skenande organiserad brottslighet som attackerar oss från alla håll och en vardagskriminalitet som har lagt en tung filt över medborgarnas trygga folkhem. Dessutom en uppklaringsprocent som i vissa avseenden är så dyster att Polisen AB skulle ha gått i konkurs för länge sedan om man inte hade varit ett statligt verk.I en tid då efterfrågan på Bengt Svensons produkter, trygghet och säkerhet, är större än någonsin borde han dock ha goda chanser att lyckas. I synnerhet med de extra skattemiljarder som regeringen har transfererat till honom från hans kunder.  Lagom till riksdagsvalet 2010 kommer han att ha 3 000 fler poliser än idag och de allra flesta ska patrullera i yttre tjänst.Svensk polis har aldrig tidigare haft så stora pengar till sitt förfogande. Därmed borde också mantrat om ”polisens bristande resurser” försvinna. Märkligt nog har detta inte bara blivit en reflexmässig polisiär ursäkt för långa utrycknings- och handläggningstider utan också en accepterad axelryckning hos brottsoffer som för länge sedan har slutat fråga vart deras skattepengar tar vägen. För i Sverige ber vi ju gärna om ursäkt när vi stör. Om man har gjort en polisanmälan och till äventyrs vågar störa polisen med en fråga om hur det går med utredningen, så brukar samtalet påbörjas så här: ”Jag vet ju att polisen har dåligt med resurser. Jag förstår om ni inte har hunnit göra någonting…”Detta är ett bottennapp som bland andra chefen för kriminalavdelningen vid Nackapolisen, Rolf Hansson, har gjort allt för att motverka: ”Det ska du inte alls förstå”, brukar han svara och kopplar sedan samtalet till en av sina utredare. Med en sådan chef är det givetvis ingen slump att just hans distrikt ligger i topp när det gäller uppklarade brott. Så om du lyssnar på sådana gamla kloka kommissarier, Bengt Svensson, så kommer det att bli en glädje för dig att anta din utmaning: att få svensk polis att visa vad den egentligen går för!+ En sista hyllning till Sveriges största komiker Kalle Sändare som lämnade jordelivet i veckan. – Rekordpriset på bensin beror inte på det höga oljepriset utan på att 70 procent är skatt.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg, rättslig expert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro