ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vår värsta fiende är prestigen

Cissi Wallin · 16 Feb 2015
Uppdaterad 16 Feb 2015

klar

Artikellänk är kopierad

främlingsrädslaHerregudprestigeförlustLambertz-syndrometPrestige kan vara vår tids värsta fiende, efter cancer och . vad mycket människor med prestige det finns. Som tycks leva för och genom detta. Som hellre tycks vilja dö än vara med om en så kallad . Erkänna att man hade fel. Vi kanske även kan kalla det "Göran "...

Vad är det som är så farligt? Tvärtom tycker jag ju att det hedrar folk att visa både styrka, svaghet och rena klavertramp. Men våren 2015 har offerkoftan tydligen fått sällskap på trendlistorna - av prestige-ponchon.

En tjej jag snackade med nyligen, om sådant där höggravida ofta snackar kring, berättade om sin kollega. Som hade skrutit om att hans fru minsann fött barn heeelt utan smärtlindring. Åh vilken hjältinna, fram med guldkonfettin, tänkte den något plågade höggravida kollegan sarkastiskt. Men hon sa inget. Mest av allt mådde hon bara lite sämre över att känna sig... Lite sämre. Vad var annars syftet med den där hurtfriska kommentaren till någon som uppenbart mest verkar skraj och nervös?

För det finns prestige även i att ge liv. En graviditet ska du helst hantera utan minsta gnäll. Du är ju välsignad (nä, jag är lägrad under ägglossning)! Sen när du väl ska föda fram ungen så förväntas du nästintill befinna dig på gymmet INNAN hen väl lämnat kroppen. Och Gud nåde den som inte klarade förlossningen med ett leende. Utan all bedövning man kan få. Utan helt mört psyke efteråt. Då är man värd lite uppmuntrande konfetti. Annars ska man helst hålla käften.

Prestige alltså. Det betyder ju kortfattat hur kollektivet ser på, samt värderar en. Eller ser på och värderar en viss grupp. Och desto mindre öppen klagan, visad svaghet och sårbarhet, desto större prestigevinst. Den som faller har ingen heder. Och folk lägger huvudet på sned. Åh, du kunde inte härda ut för prestigens ädla syfte. Stackare. Det måste vara jobbigt att inte ha en starkare karaktär. Men köp den här självhjälpsboken för 259 spänn så ska du nog se att du blir en bättre människa!

Dock vill ju ingen riktigt använda ordet prestige i positiva sammanhang. Man döper det till driv, ambitioner, styrka, stark och stadig karaktär... Du ska aldrig bli mätt, less eller gnällig. Du ska alltid tuta och köra som den jag-starka individ du är. Och du har ju väldigt sällan fel. Eftersom allt du säger är så otroligt genomtänkt, så där som människor överlag funkar. Eller inte.

Nu ska jag som bekant bli förälder. Sen, om några månader, är det dags att börja jobba på riktigt igen. Känner att om jag överhuvudtaget ska klara detta måste all prestige dö. Att göra så gott man kan, och därmed inte alltid vara en skenglad superhjälte, är nog enda receptet för verklig överlevnad. Allt annat är en fet livslögn i en kliande poncho.

+ Socialpsykologi överlag. Finns så grymt mycket att läsa några klick bort som ger en helt nya insikter om ens egen tjurskallighet. Bland annat.

- Duktighetstävlan. Och folk undrar varför en majoritet av alla sjukskrivna i det här landet är det på grund av psyket.

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro