ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Våra miljarder går till palestinskt förtryck"

Boris Benulic · 18 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sådärja, då höjer vi bidraget till de palestinska områdena med ytterligare 90 miljoner kronor. Det innebär att Sverige under två år slantar iväg 1,4 miljarder till den där landplätten där jesusbarnet föddes.

Det meddelade i måndags Carl Bildt och Gunilla Carlsson som nu i Paris deltar i en biståndskonferens för Palestina. De extra miljonerna känns fint så här i juletider – för det palestinska folket får verkligen lida tvåfalt.

Dels under den israeliska militärapparatens ständiga och olidliga tryck, dels under PLO:s och Hamas brutala vanstyre.

Det är därför mycket märkligt att det här stödet ska gå till just den palestinska administrationen, som är bara något mindre korrumperad än en lokalpolitiker i Neapel.

När det palestinska finansministeriet 2003 anlitade en amerikansk revisionsbyrå för att få ordning på räkenskaperna så fick de skrämselhicka när revisorerna uppdagade att Arafat hade minst 7 miljarder i en privat förmögenhet som byggts upp med överföringar från utländsk hjälp. Samtidigt levde mer än hälften av palestinierna på mindre än 15 kronor om dagen. 

Bilden bekräftas av den sammanställning som hjälporganisationer från hela världen gör årligen i ”Global Corruption Report. Och det fortsatta tjuvandet av allmänna medel under Abbas var det som ledde till Hamas valseger 2006 – vilket medfört en brutal maktkamp mellan rörelserna där man inte tvekat att fängsla och tortera meningsmotståndare.

Hamas visade nyligen att de inte tvekar att skjuta rätt in i fredligt demonstrerande människomassor. Varför ska vi ge mer pengar till dessa så kallade myndigheter?

Varför ska vi ge dem pengar överhuvudtaget? Givetvis bör vi hjälpa det palestinska folket, men all hjälp bör vara kontrollerad av svenska organisationer – de frikyrkliga hjälporganisationerna har till exempel visat att de använder varje hjälpkrona på ett effektivt sätt – precis som Svenska Afghanistan kommittéen gör.

Låt organisationer som dessa bygga upp, kontrollera och äga skolor och sjukvård – men låt inte en enda spänn komma i närheten av en palestinsk myndighetsperson av något slag – de har om och om igen visat att de struntar i sitt eget folks lidande.

Det enda de bryr sig om är sin egen makt och bekvämlighet.

+ Alla dessa zigenska trumpetare, lunchpromenaden blir roligare när den ackompanjeras av sentimental schlagers som La Paloma Blanca.

– Naomi Kleins ”Chockdoktrinen”. Paranoid istället för politisk.

klar

Artikellänk är kopierad

Boris Benulic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro