ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Våra röster är det viktigaste vapnet i kampen för demokrati

Tanvir Mansur · 23 Okt 2015
Uppdaterad 23 Okt 2015

klar

Artikellänk är kopierad

En bomb exploderade mitt på torget. Det hölls en fredsdemonstration i Turkiets huvudstad Ankara den 10 oktober. I videon som spreds på nätet efteråt syns demonstranterna under ena sekunden hålla händer, dansa och sjunga ramsor. Den andra sekunden skakar hela marken, explosionen och alla människor springer i panik. 102 personer beräknas att ha dött och över 400 personer ha skadats. Terrordådet sägs vara det värsta i Turkiet i modern tid. Samtidigt förbereder landet inför ett nyval den 1 november, och bombningarna är särskilt riktade mot partierna som protesterar mot regeringen.

► LÄS MER: Tanvir Mansur: "Sluta dölj hemskheterna som skett i Sveriges namn"

För en del människor är Turkiet ett semesterparadis där charterbolagen tävlar om att anordna resor till strandstäderna. För andra är det en stat där mänskliga rättigheter har begränsats länge. Det syntes framförallt under sommaren 2013, när polisen använde extremt våld mot demonstrationerna som började i Gezi-parken i Istanbul. 3,5 miljoner personer sägs ha deltagit i protesterna mot regeringen. Polisen svarade med stora mängder tårgas och vattenkanoner. Journalister som rapporterade om händelserna blev gripna. Över 8 000 personer blev skadade och 11 personer dog under protesterna. Yttrandefriheten i Turkiet är kraftigt begränsad. Särskilt för landets kurdiska medborgare.

Och precis det är viktigt för presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Om människor inte kan göra sina röster hörda, kan hans parti behålla sin makt. Det finns en risk att landet förvandlas till en diktatur. Under elva år satt Erdoğan som premiärminister för regeringspartiet AKP, och samtidigt växte missnöjet och blev mer högljutt. Men under parlamentsvalet i somras kom det Demokratiska Folkpartiet (HDP) in i parlamentet, med 13,12 procent. Det är ett parti som står upp för demokrati och särskilt för kurders rättigheter i landet, en grupp som länge har levt under förtryck. De tog sig över röstspärren på 10 procent och valet sågs som en seger för de demokratiska krafterna. Nu blir det val igen. Och de turkar som bor i Sverige har en möjlighet att stärka demokratin i Turkiet.

Bakurkommittéerna vill uppmärksamma förtrycket mot invånare i norra Kurdistan, det vill säga i Turkiet. Dilan Aksoy, en av grundarna, berättar för mig att de hoppas på att så många som möjligt röstar: "Den senaste tidens händelser visar att en förändring måste ske. Vi måste ta vårt ansvar och använda vår demokratiska rätt att rösta. Vi måste ställa upp för de människorna som varje dag för en kamp mot förtrycket i Turkiet."

► LÄS MER: Tanvir Mansur: "Tillsammans kan vi göra skillnad för flyktingarna"

Nu i helgen, 24-25 oktober, hålls det turkiska valet i Sverige. Då hoppas jag att alla som har möjlighet röstar. Det finns bara en vallokal i Sverige, och det är i Kista i Stockholm. Kom till huvudstaden! Dagen efter valet hålls i Turkiet, den 2 november, då firar vi att demokratin har segrat.

+ Utrikesminister Margot Wallström (S) har sagt att Sverige inte betraktar Turkiet som ett säkert land.

- Svenska resebolaget Ving satte upp stora turkiska flaggor i semesterstaden Side efter att en kurdägd restaurang hade bränts ner av turkiska nationalister. Smaklöst beteende.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro