ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Varför är alla rädda för Bernie Sanders?

Göran Greider · 8 Feb 2016
Uppdaterad 8 Feb 2016

klar

Artikellänk är kopierad

USA och socialism är två ord som vanligtvis aldrig ryms i samma mening. Men det har ändrats sedan i somras, då den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders fick luft under vingarna. Han kallar sig demokratisk socialist och när han gör det känner massor av unga amerikanska väljare att det är helt rätt: Hos Sanders hittar de kritiken av storbankerna på Wall Street, av en amerikansk politik som är helt beroende av pengar från kapitalstarka lobbyister (Bernie tackar nej till sådant) och av ett Amerika där den översta procenten samlar allt större rikedomar på bekostnad av alla andra.

Bernie Sanders kliver inte fram ur tomma intet. Hans framgångar är ett svar på de växande klassklyftorna och känslan av att amerikanska politiker helt tappat förmågan att tala för och med vanligt folk.

► LÄS MER: Göran Greider: "Socialdemokraterna är rädda för att stöka till i finrummen"

Plötsligt visar det sig i olika undersökningar att själva ordet socialism inte alls är så omöjligt att uttala. Yngre väljare kan i dag i olika mätningar ställa sig mer negativa till kapitalism än till socialism. Den 74-årige Sanders är uppvuxen i Brooklyn, i hans familj fanns minnet av Förintelsen och han blev tidigt politiskt radikal. Det finns en bred, men ofta slumrande radikal tradition i USA. Den flöt upp runt år 1900 när ett socialistparti växte fram som kunde ha blivit stort om det inte bokstavligen slagits ner fysiskt av bolag, domstolar och press under de långa år av repression som kallats för The Red Scare. Det var Joe Hills tid. En av Bernie Sanders förebilder, socialisten Eugene Debs, var med och grundade Joe Hills fackförening. Radikalismen flöt upp igen under trettiotalet när Franklin D Roosevelt lanserade en ny giv för ett krisdrabbat amerikanskt samhälle. Sanders åberopar ofta just Roosevelt och de sociala rättigheter han kämpade för. Under sextiotalet bröt en ny radikalism fram och för bara några år sedan påverkade rörelsen Occupy Wall Street amerikansk politik.

► LÄS MER: Göran Greider: "Världen hade varit en annan utan David Bowie"

Bernie Sanders kommer inte från rymden, han kommer från det som brukar kallas det andra Amerika. I praktiken står han för ett slags socialdemokratisk samhällsvision. Fascinerande nog visar sig svenska socialdemokrater ofta vara mycket kritiska till Sanders – de håller hellre på Hillary Clinton, trots att hon inte väcker någon entusiasm hos unga människor och får mycket av sina kampanjmedel från just Wall Street. Hillary känns tryggare, medan Bernie pekar mot något nytt.

Nej, Bernie Sanders blir nog inte amerikansk president. Men hans kampanj är den politiska väckelserörelse som skakar liv i ett förstelnat och allt mer ojämlikt USA. Alla som sitter på för mycket makt är rädda för honom.

+ Plötsligt fattar många hur viktigt och betydande Bodil Malmstens författarskap är. Hon är död. Men hon förblir det unga och levande.

- Annie Lööf kräver sänkta löner för nyanlända. Hon vill lösa integrationen genom att skapa ett djupare klassamhälle.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro