ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Varför blev Julian Assange efterlyst?

Stefan Wahlberg · 30 Aug 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Framför mig har jag ett internt polis-PM som upprättades två dygn efter det att Wikileaks grundare Julian Assange blev anhållen och efterlyst för våldtäkt – alltså mitt under den globala mediestormen.

PM:et är skrivet av den polis som ursprungligen tog emot de båda kvinnorna när de kom in på polisstationen. Enligt PM:et ”ville de prata och få lite råd om två tidigare händelser där de var lite osäkra på hur de skulle gå vidare”.

Polisen skriver i sitt PM att hon rådgjorde med både stationsbefälet och enheten för familjevåld innan hon kontaktade jouråklagaren som beslutade att Assange skulle anhållas. Hon avslutar PM:et med orden "alla jag pratade med var rörande överens om att det rörde sig om våldtäkt".

Minst tre poliser och en åklagare gör alltså samma bedömning. En av dem, jouråklagaren, anser dessutom att bevisen är så starka att hon beslutar att anhålla Assange på lagens starkaste misstankegrad: "sannolika skäl". Och här stoppar vi bandet.

Själva polisanmälan registreras i polisens system klockan 16.11. Åklagarbeslutet fattas strax därpå, klockan 17.00, men då ska man ha klart för sig att förhöret med kvinnan påbörjas klockan 16.21 och avslutas först klockan 18.40 – alltså en timme och fyrtio minuter efter åklagarens beslut. De uppgifter som ligger till grund för att anhålla Assange på lagens starkaste misstankegrad måste således vara både summariska och ofullständiga. 

Mindre än ett dygn senare beslutar dock en chefsåklagare inte bara att häva anhållandet utan också att helt avskriva misstankarna om våldtäkt. Senare konstaterar hon att den anmälda gärningen över huvud taget inte är något brott. Kvar finns bara misstanken om ett ”vanligt” ofredande mot den andra kvinnan.

De frågor som världen med fog kan ställa sig är: Vad krävs egentligen för att man ska bli anhållen och efterlyst för våldtäkt i Sverige? Och hur kan rättsstatens företrädare göra så diametralt olika bedömningar när det gäller både bevisvärdering och brottsrubricering för ett så grovt brott som våldtäkt? På kvällen är man "rörande överens". Dagen därpå faller hela korthuset ihop. Det finns onekligen ett och annat att utreda och förklara.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro