ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Varför delar inte abortmotståndarna ut kondomer?

Lisa Magnusson · 28 Apr 2015
Uppdaterad 28 Apr 2015

klar

Artikellänk är kopierad

”Dricker du alkohol?” ”Ber du bordsbön?” Den sortens idiotfrågor måste man uppenbarligen stå ut med som ny partiledare för Kristdemokraterna. Men Ebba Busch Thor log soligt mot den församlade pressen. I ena andetaget sade hon att hennes parti har ett ”stort och varmt hjärta” och värnar om ”de socialt utsatta”, i nästa att den viktigaste frågan för henne är Sverige skall ta emot färre flyktingar. På det en tirad av makthavarmässiga tomheter i stil med att partiet står inför ett ”intensivt politikutvecklingsarbete” och liknande. En enda gång tvekade hon, och det var gällande aborträtt. Hon tog upp vikten av samvetsfrihet. Ja, låt oss prata om den. Samvetsfrihet, det betyder rätten att vägra göra något som går emot ens moraliska övertygelse. Detta är en mänsklig rättighet, det står i Europakonventionen, det brukar de som är emot abort alltid understryka. Men i samma paragraf står det även att denna rättighet bara gäller så länge den inte inkräktar på andra människors lagliga rättigheter. Patienters rätt till abort är med andra ord viktigare än till exempel Ebba Busch Thors rätt att få jobba på en kvinnoklinik (och tur är väl det, med tanke på att vården är underbemannad och stressig redan utan personal som vägrar utföra sina arbetsuppgifter). I länder som Sverige kan man alltså inte använda sig av samvetsfriheten på det sätt som Ebba Busch Thor tänker sig. Man behöver nu inte vara religiös för att inse miraklet i ett liv som långsamt blir till. En liten liten grodd som långsamt utvecklar ögon, hjärta, små händer med pyttefingrar, allt det där. Problemet är att abortmotståndarnas inlevelseförmåga stannar vid principen om det där livets helighet. Om själva den praktiska sidan verkar de inte ha något alls att säga. Varför jobbar de inte förebyggande, genom att föreläsa om säkert sex och dela ut kondomer? Och var är stödet till kvinnor som väljer att behålla sina barn trots att förutsättningarna är dåliga? När man googlar hittar man bara sidor som säger att abort är mord, som autospelar upp videor med blodiga närbilder på döende foster. Det finns inget i argumentationen som antyder någon kärlek till det faktiska livet. Inte minsta tillstymmelse till medkänsla för hur det måste kännas för en person som blir gravid, plötsligt, oväntat, vid helt tillfälle och med helt fel person. Det enda abortmotståndarna har att erbjuda är fördömande. Jag tycker inte att folk har med att göra om Ebba Busch Thor dricker alkohol eller om hon ber bordsbön. Däremot skulle jag gärna vilja veta vad hennes gud tycker om sina fans. Om han finns tror jag faktiskt inte att han är särskilt nöjd med hur exempelvis Kristdemokraterna älskar sin nästa.

+ Valarna är på väg tillbaka! Fyra av de tio största arterna har återhämtat sig så pass att de inte längre är hotade.- #feministsareugly. Kvinnor som postar bilder för att visa att feminister visst är snygga, det vill säga värda att ligga med. Varför spelar detta någon roll?

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro