ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Varför kan inte män krama varandra?

Tanvir Mansur · 27 Feb 2015
Uppdaterad 27 Feb 2015

klar

Artikellänk är kopierad

henHar du under din uppväxt fått höra hur dina intressen och det du gillar att göra inte är rätt? Att det inte stämmer överens med andras förväntningar på dig och ditt kön? Att din familj, din skola och din omvärld förväntar dig att du ska bete dig på ett visst sätt? Det händer alla. Även om det sker på olika sätt för olika personer. Varför ska någon behöva bete sig på ett visst sätt bara för att är född med en särskild kropp?

Hela mitt liv har jag fått höra: “Var en man”. De säger: “Det där kan du inte ha på dig”. “Det där är kvinnligt”. “Du är ju stark”. Redan som små barn tvingas vi in i roller som vi inte nödvändigtvis vill vara en del av. 

Den här månaden är det premiär för den efterlängtade dokumentärfilmen "The Mask You Live In". Regissören Jennifer Siebel Newsom har följt pojkar och unga män i utforskandet av sin identitet samtidigt som de stöter på samhällets smala syn på maskulinitet.

Barn växer egentligen upp med en enorm nyfikenhet. Trots det hålls pojkar tillbaka från att pröva på nya idrotter, musikgenrer och intressen av rädsla för att omgivningen ska tycka att det är “tjejigt”. Det som ses som kvinnligt får ett lägre värde i samhället. Därför försöker den traditionella mansrollen hålla ett avstånd från det “kvinnliga”.

Det finns många fler exempel på hur de här könsrollerna påverkar människor. Ojämställdhet drabbar alla. Vi borde strunta i alla förväntningar. Bryt normerna och var positiva förebilder för andra. En del unga killar tycker det är tjejigt med lypsyl, då det ser ut som läppstift. Därför har en vän till mig börjat använda lypsyl tydligt när han föreläser för ungdomar.

Ett annat problem är att killar har svårt att prata med varandra. På riktigt alltså. Det verkar vara lättare för män att prata om vad som helst förutom känslor. Det gör att män får svårt att skapa äkta och långsiktiga vänskapsband. Att vara kompis har för många utvecklats till att hålla avstånd från varandra, och vår närhet minskar. Det märks på kroppsspråket. Kan killar kramas ordentligt utan att klappa varandra på ryggen två-tre gånger? Hur många män berättar att de saknar varandra? Det finns också en föreställning om att män inte ska gråta. Allt det bidrar till att trycka ner känslor som är viktiga att få utlopp för. Det kan inte vara hälsosamt.

Samtidigt lär vi oss att våld kan vara en lösning på många problem. Sorg och ledsamhet kan därför gå över till en uppdämd ilska. I värsta fall kan det ta sig uttryck i våldsamt beteende. Mot andra, eller mot en själv. När vi accepterar att pojkar slåss med varandra för att “det är så killar gör”, lär vi dem att det är rätt att använda våld för att få utlopp sina känslor.

Vi behöver motverka de här könsrollerna. Till att börja med kan vi ställa en viktig fråga till de män som vi känner. Hur mår du? På riktigt?

+ Sajten killfragor.se där de som ser sig som killar kan chatta med vuxna. Varje söndag mellan 20 och 22.

- Könsrollerna drabbar även queer- och transpersoner som samhället försöker tvinga in mellan två bestämda könsgrupper, oavsett deras identitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro