ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Varför misstros det manliga offret?

Lisa Magnusson · 1 Apr 2014
Uppdaterad 1 Apr 2014

klar

Artikellänk är kopierad

LISA MAGNUSSON: Det svenska samhället klargör gång på gång att när en mans lem fylls av blod så kan han helt enkelt inte förväntas avstå från att köra in den i närmaste kvinna.

Att hon är så full att hon ramlar ihop på gatan och han måste släpa in henne i taxin hem till sig? Att hon hela tiden säger nej och försöker komma undan hans våld? Att han ”passar på” – domstolens ord – att ha sex med en 15-åring som han drogat så hårt att hon inte vågar gå hem utan däckar i hans säng? Inte olagligt.

Var är alla protesterande män? Jag skulle bli helt vansinnig om kvinnor antogs vara så dumma i huvet som domstolarna hela tiden antar att män är. I dagarna har många upprörts över ett nytt fall. Det handlade visserligen inte om våldtäkt, men ändå.

”I veckan dömde rätten en kvinna för misshandel, efter att hon blivit nypt i rumpan och reagerat genom att ge mannen en örfil. Mannen gick förstås fri. Signalen är tydlig: Ett rumpnyp som kvinna, det får man ta. Varsågod män! Ta för er! Nyp på våra bröst och rumpor! Gå loss vetja! Ta tag. Inför lagen är vi inte lika. En man får förgripa sig på en kvinnas kropp, men ve den kvinna som rör en man.”

Så skriver Göteborgs-Tidningens chefredaktör Frida Boisen i en text som har länkats hisnande 40 000 gånger bara på Facebook. Även på Twitter har det rasats.

Har hon eller de andra som upprörs ens läst domen, undrar jag?

Om man gör det framgår följande: Mannen och kvinnan är släkt på håll, och har en konflikt. Kvinnan står åtalad för misshandel, mannen står inte åtalad för någonting. Han har haft ett kontaktförbud utfärdat mot henne. I det inledande förhöret sade hon att hon gick fram till honom för att bråka med honom, och läkarintyg visar att hon gav honom ”ett kraftigt slag”. Inte förrän i långt senare förhör sade hon något om att mannen hade tafsat på henne först. Enligt ett vittne verkar kvinnan ha varit drivande. Vittnet beskriver mannen som chockad.

Så hur har Göteborgs-Tidningens chefredaktör fått detta till att handla om en fräck främling som tar sig friheter och en utsatt kvinna som råkar ge honom en förtvivlad örfil? Och hur kan hon göra tolkningen att domen visar att ”inget nödvärn” finns för kvinnor som blir antastade?

Sexuella övergrepp är en känslig fråga. Jag återkommer själv till dem, gång på gång, jag känner att jag blir tjatig, men jag kan inte låta bli. Många domar är så helt åt helvete, alltså verkligen på riktigt.

Jag skulle önska, tänkte jag skriva, men nej, jag kräver att alla som har något som helst med rättsväsendet att göra snarast genomgår en obligatorisk utbildning om vad våldtäkt är, hur allt fungerar psykologiskt. Det går inte att fortsätta såhär. Rättssäkerheten för kvinnor är trasig.

Men vi måste akta oss för lynchstämningen. Att reflexmässigt misstro kvinnliga offer, som många domstolar gör, och att reflexmässigt misstro manliga offer, som Göteborgs-Tidningens chefredaktör gör?

Jag vet inte om det finns någon skillnad, men om den finns så är den hårfin. 

+ Göran Greiders Twitter-konto med hemsnickrade filosofiska dikter om katter kan vara det gulligaste på länge. 

– FN:s nya klimatrapport visar att vi bara har fyra, fem år på oss att vända utvecklingen mot en planet med torka, stormfloder och stora lander som blir obeboeliga av hettan. Samtidigt ökar utsläppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro