ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Varför röstar du som du gör?

Hillevi Wahl · 31 Aug 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När jag var liten tog sig pappa för pannan vart tredje år. "Jaha, nu måste vi fixa en jädrans massa smörgåstårta och pilsner igen!” "Varför det?" "För om ett par veckor kommer ju hela Sverige att gå till Wahl!" Han skrattade lika lyckligt åt sin egen ordvits. Varje gång.

Men det där med att hela Sverige går till val, är och var en sanning med modifikation. Fortfarande är det många som bor och arbetar i Sverige som inte får rösta. Och för andra har det varit en lång resa till fullgott medborgarskap.

I början av 1900-talet var det bara de mest förmögna männen som hade rösträtt. Fattiga, sjuka, skuldsatta, kriminella – och kvinnor – har fått vänta länge på samma rättighet.

Det var faktiskt inte förrän i valet 1991 som alla svenskar över 18 år hade rösträtt, i och med att begreppet "omyndighetsförklaring" hade avskaffats. I valet 1921 var det dags för kvinnorna. Men många män roffade åt sig även den rösten, eftersom det samtidigt hade införts en regel om att kvinnan kunde rösta via äkta-make-kuvert, då det ansågs viktigare att kvinnorna stannade hemma och tog hand om "kreatur och barn", läser jag i en intressant historielektion i Minnenas Journal.

I folkomröstningen om förbud mot alkohol 1922 bestämde politikerna att kvinnors och mäns röster skulle räknas var för sig. Bara om en majoritet av männen röstade för förbudet skulle den sidan vinna. Eftersom drickandet var en "mansfråga" skulle inte kvinnorna kunna förbjuda den (!).

Min egen farmor var född 1908 och röstade första gången 1932. Så länge min farfar levde röstade farmor som han gjorde. Något annat var otänkbart. När han dog, ja då fortsatte hon att rösta likadant. Av gammal vana.

Pappa däremot röstade alltid tvärt emot, i en tyst protest mot den egenmäktige fadern med de hårda knytnävarna. Vad är det som får en att välja det man gör? Är det ens moral, ens föräldrar, yrke, plånbok eller rentav bekvämlighet?

Är det utifrån vem man vill vara eller den man är? undrade Dramatenskådespelerskan Elin Klinga i Nordegren i P1 härom dagen.

Intressant fråga, värt att fundera både en och två gånger innan man går till valurnorna. För det gör ni väl?

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro