ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Varför skulle någon vilja tysta nättidningar? Här är ett förslag

Jack Werner · 20 Mar 2016
Uppdaterad 20 Mar 2016
Jack Werner om attacken mot de svenska nyhetssajterna.

Jack Werner om attacken mot de svenska nyhetssajterna. Foto: Magnus Bergström/TT


På lördagkvällen tystades ett antal svenska nätmedier av överbelastningsattacker, och stor förvirring och motsättningar uppstod nästan omedelbart. Precis så skulle ett allvarligt angrepp kunna inledas nästa gång, skriver Jack Werner.

klar

Artikellänk är kopierad

Foliehattar. De är faktiskt inte alltid så dåliga. Låt oss ta med en in i provhytten ett ögonblick.

Från början: I går kväll drabbades Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, DI, Sydsvenskan och ett antal mindre lokaltidningar av överbelastningsattacker. Under flera timmar var några av Sveriges största nyhetssajter, tillika de platser många vänder sig först till i ett hett nyhetsläge, satta ur spel. Ryska ISP:er noterades i trafiken, men det kan betyda väldigt mycket annat än det uppenbara. Som många, bland annat Daniel Goldberg på Di Digital, redan påpekat, är händelsen framför allt en tydlig väckarklocka för mediehus som inte lyckats upprätta en fungerande backup-plan.

►LÄS MER: Skrev hot på Twitter – sedan attackerades svenska nyhetssajter

Men inte alla har tagit attackerna på så värst stort allvar. SR och SVT har ju fortfarande fungerat, har man sagt. Eller att de drabbade medierna för en kväll skulle kunna använda sina konton på sociala medier för nyhetsförmedlingen istället, där framför allt kvällstidningarna har hundratusentals följare. Somliga har till och med fnyst att de minsann klarar sig utan pressens skvaller och trams. Jag antar att de struntade i Aftonbladets Kommunal-granskning eller Expressens dolda inspelningar från Raqqa.

Foliehattens främsta fördel är att den, måttfullt använt, kan användas för att föreställa sig tänkbara kriser på sin spets. När Slite hamn på Gotland 2009 rustades upp med pengar från det rysk-tyska gasbolaget Nordstream höjdes röster om olämpligheten i att ryska intressen, som Militärsverige länge utpekat som det största hotet, fick formge sin egen eventuella invasionspunkt. En folkpartist var arg över att hamnen inte byggts med möjligheten att snabbt sprängas, utifall att. I ett blogginlägg hos militärbloggaren Skipper föreslogs ett scenario där Ryssland, för att bevara sina intressen, skeppar över ”arbetare” till Slite efter ett terrorangrepp. Rätt som det är har Gotland blivit Krimhalvön.

Låt oss på samma sätt utgå från det värsta i även detta fall. Säg att samma överbelastningsattack riktades mot svenska medier en kväll då något planerats. Något inträffar, vi förstår inte exakt vad, men rykten börjar cirkulera på sociala medier. Public service kan i vårt scenario få lämnas operativa – många väljer ändå i första hand att söka sig till kvällstidningarnas sajter. Där möts de av felmeddelanden och går istället in på Facebook. Säg att de bakom överbelastningsattackerna då har gjort en ”Daniel på kundtjänst” och satt upp ett trovärdigt Aftonbladetkonto som börjar få snurr på påståendet att högerextremister ligger bakom händelsen. Säg att ett likaledes trovärdigt Expressenkonto samtidigt ger skulden till islamister istället.

►LÄS MER: Frans, 29, lever på att hacka företag – har tjänat flera hundra tusen

Visst, alla har inte blivit lurade, SR och SVT gör fortfarande sitt jobb, och dagen efter kommer ju papperstidningarna ut. Men under kvällen för själva händelsen har förvirring uppstått, och i vårt foliehattsscenario finns det ju en angripare för vilken varje sekund av förvirring är guld värd. Det är det enda den bryr sig om.

En överbelastningsattack mot svenska nätmedier behöver inte vara ett angrepp mot yttrandefriheten och tryckfriheten. Men det är ganska lätt att föreställa hur det skulle kunna utvecklas till det – och mycket mer.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro