ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Varför visar man inte svartjobbarna?

Nabila Abdul Fattah · 7 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Visst, det är sorgligt, patetiskt, och otroligt pinsamt för herr statsminister Reinfeldt att få veta att en stor del av hans politiker är skattefifflare. Visst är det jobbigt för honom att gång på gång försöka försvara dessa människor som köpt tjänster på olaglig väg till höger och vänster. Jag skulle inte vilja vara i Reinfeldts skor, vare sig nu eller någon gång i framtiden heller för den delen. Och det pratas mycket om det. Politiker som fifflar och absolut inte sköter sig, helt enkelt. Reinfeldt verkar driva ett dagis fullt med okontrollerbara ungar.

Jag (som vissa av er kanske redan har förstått) är inte en moderat. Vad jag däremot är, är en annan sak, men det viktiga i denna kolumn är att jag inte är moderat. Därför tar jag inte illa upp av denna granskning av statssekreterarna. Tvärtom tycker jag faktiskt att den är rätt underhållande att få ta del av. Det är som när man sitter och kollar på en dålig dokusåpa och man väntar på nästa person som ska tabba sig. Jag kan nog faktiskt gå så långt att jag säger att jag rent av njuter av det lite. Men det finns ett problem.

Problemet är inte att man visar bilder på statssekreterarna som köpt svart. Problemet är att man inte visar de som jobbar svart. Man visar inte vad det är för slags människor som blir utnyttjade av dessa människor som säger att de ”inte hade råd att betala vitt”. Har man inte råd att kakla om sitt kök, eller asfaltera sin garageuppfart eller måla om hallen, så finns det två alternativ. Antingen sparar man pengar och gör det senare när man har råd, why the rush? Eller så inser man att ens ekonomi inte håller och man får helt enkelt flytta till en hyresrätt. Än så länge så finns de kvar, ja.

Folk som anställer svart har sjuk människosyn. Det är som att säga ”du är inte mer värd än dom pengarna jag ger dig för att det är det absolut enda du har. Du är inte värd att ha en sjukförsäkring eller en pension för att mitt nykaklade kök är viktigare än dig. ” Det är inte ett problem för moderaterna att betala svart, för att det är inte moderaterna som får svartlön. Moderaterna tar hand om moderaterna. Och resten av oss sitter antingen och håller käft eller jobbar svart för att försöka överleva. Trots osäker anställning, noll pension, noll sjukförsäkring och noll respekt.

Klarar vi av att ha såna människor vid makten så visst. Jag har aldrig förväntat mig nåt stort ifrån borgare, men att de i alla fall behandlade människor med respekt hade jag i alla fall hoppats på.

+ Lilla Al-Fadji. Livar alltid upp!

– Böcker som är för dyra. Ge mig bokrea en gång i månaden!

klar

Artikellänk är kopierad

Nabila Abdul Fattah
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro