ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Världen går inte under för att föräldrar slappar ibland

Nina Åkestam · 2 Maj 2017
Uppdaterad 2 Maj 2017

Foto: Anders Wiklund/TT


"Vi kan anta att det är bättre för kondition och fantasi att vara ute och leka än att titta på "Greta Gris". Men eftersom det finns väldigt begränsad forskning kan vi egentligen inte säga ett skvatt."

klar

Artikellänk är kopierad

För ett tag sedan hade en av morgonsofforna ett inslag om skärmtid för små barn. Experten i inslaget var mycket kritisk till hur dagens föräldrar helt slappt låter barnen sitta framför skärmar dagarna i ända. Vi vet nämligen inte vilka effekter det kan få för deras utveckling och hjärnor.

Experten har helt rätt: Vi vet inte. Vi kan anta att det är bättre för kondition och fantasi att vara ute och leka än att titta på ”Greta Gris”. Men eftersom det finns väldigt begränsad forskning kan vi egentligen inte säga ett skvatt.

Nu tror jag inte att fördömandena om skärmtid egentligen handlar om genuin oro för barnen. Barn är tuffa. På 60-talet lämnades små barn ofta ensamma längre stunder, eftersom det inte fanns någon ordentlig barnomsorg. På 70-talet var det många föräldrar som helt oreflekterat rökte inomhus och i bilen med barnen i släptåg. På 80-talet ansågs kalaspuffar med mjölk och ett glas O’boy vara ett rimligt mellanmål. Med det i åtanke tror jag att en kvart med ”Hej Jycke” på SVT Play är ganska harmlöst.

Dömandet handlar snarare om föräldrarna. För som förälder verkar många tycka att man inte ska få ta några genvägar. Man kan rimligtvis få tillfredsställa sina mest basala behov, som att äta (snabbt!) eller dricka en slurk vatten. Men sedan måste faktiskt barnen prioriteras.

Det brukar också vara utgångspunkten när vi föräldrar ska försvara skärmarna. Som en av mina vänner påpekade kan de vara en livlina. Hon var ensamstående under en period och just skärmarna var det som gjorde det möjligt för henne att ta en dusch. Eller laga mat. Min erfarenhet är att det är precis så skärmarna används: för att ge föräldrar en chans att göra det som måste göras. Om man som expert tycker att det är otroligt själviskt att som förälder vilja gå på toaletten har man kanske valt fel expertområde.

Men det borde inte behöva vara så extremt för att ”Babblarna” ska få komma fram. När jag fick barn fick jag rådet att alltid sätta syrgas på mig själv innan jag försöker hjälpa andra. Det var ett utmärkt råd. För det här med barn är egentligen inte så krångligt. Om föräldrarna mår bra, mår barnen (oftast) bra. Och att må bra handlar inte bara om att vara mätt och varm och hyfsat utsövd (vilket är utmaning nog för en nybliven förälder) utan också om att få känna sig som en normal människa. Kanske hinna raka sig eller föna håret. Prata skit med en kompis en stund. Äta god mat med båda händerna. Det kan skärmarna hjälpa till med.

Alltså tänker jag fortsätta låta barnprogram och spel vara en del av min familjs liv och jag tänker göra det med huvudet högt, oavsett vad experterna säger. Jag är nämligen helt övertygad om att världen inte går under för att en förälder vill dricka en kopp kaffe och bläddra i tidningen en stund.

+ Macron. Känns konstigt att bli exalterad bara för att en sannolik presidentkandidat inte verkar vara helt dum i huvudet men sådan är tiden. Allez!

– Förintelseförnekelse. Journalisten Ingrid Carlqvist har gjort uttalanden på senaste tiden som är hårresande.

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Åkestam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro