ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Världen räddas i medieskuggan – och 2016 var inte bara ett skitår

Johan Norberg · 31 Dec 2016
Uppdaterad 31 Dec 2016
Kvinnor firar att WHO förklarat Sierra Leone fritt från ebola.

Kvinnor firar att WHO förklarat Sierra Leone fritt från ebola. Foto: Metro/TT/AP


Varje sekund du räknar ned till 2017 reser sig tre människor till ur extrem fattigdom. Fler än 30 människor på bara tio korta sekunder. Det var också 2016, skriver Johan Norberg.

klar

Artikellänk är kopierad

När jag googlar efter orden ”2016 was…” så är de fyra mest populära förslag som automatiskt föreslås ”…the worst year”, ”…a bad year”, ”…strange” och ”…horrible”. Men man behöver inga sökalgoritmer för att känna att det ska bli skönt att lägga detta år bakom sig, året då hjältarna dog och skurkarna antingen tog makten, som Trump, eller ett fastare grepp om den, som Putin och Erdogan.

Men rubriker är inte allt, så låt mig berätta om något av det största som hände 2016, som nästan ingen hörde talas om. Etiopien drabbades av den värsta torkan på 30 år, och två skördar i rad slog fel. Det är nog för att härjas av minnen av det hungrande Etiopien som David Bowie, George Michael och andra sjöng för i Band Aid 1984 för att hjälpa. Landet där en halv miljon svalt ihjäl.

Den stora nyheten är att detta inte skedde denna gång. En av världens experter på livsmedelssäkerhet, Alex de Waal, berättar att han denna gång reste genom ett Etiopien där handelsmän tack vare en ny järnväg och importerade lastbilar kunde föra livsmedel till olycksdrabbade regioner. Mitt i den storskaliga missväxten är undernäringen i landet bara hälften så utbredd som den var 1990.

Detta är också år 2016, de många små framsteg som människor staplar på varandra som gör att det förhindrar stora katastrofer vi annars hade rapporterat om. Eller ta Ebolakatastrofen. Myndigheter varnade för att vi kunde få 1,4 miljoner fall av den dödliga blödarsjukan bara i Liberia och Sierra Leone och att den sedan skulle sprida sig över världen. I så fall hade det förstås blivit den största nyheten 2016. I stället förklarades nödläget vara över i mars, och det skapade få rubriker. Det gjorde det inte heller när mässlingen – som troligen har tagit livet av 200 miljoner – förklarades utraderad från Nord- och Sydamerika. Eller det faktum att freden i Colombia gör att det inte längre pågår något krig på de amerikanska kontinenterna. De krig som fortfarande pågår är otroligt grymma, men bara en fjärdedel så blodiga som de var 1980. Blanda inte ihop fler mobilkameror som kan skildra lidande med att förekomsten av lidande skulle ha ökat.

I medieskuggan räddas världen. Vi fick nyss höra att mödradödligheten har halverats på 25 år och dödsfall i malaria har minskat med 60 procent på 15 år. Takten i fattigdomsminskningen har accelererat, och det verkar som att runt 100 miljoner människor tog sig ur fattigdom under 2016. I så fall var det mer än 270 000 som tog sig ur fattigdom varje dag. Tänk på det när du räknar ned till tolvslaget på nyårsafton efter att ha förbannat det gångna året. Varje sekund du räknar ned till 2017 reser sig tre människor till ur extrem fattigdom. Fler än 30 människor på bara tio korta sekunder. Det var också 2016.

+ Vi är inte längre därPer Sinding-Larsens närgångna SVT-dokumentär om Kents sista tid. Ett vackert och gripande slut.

– Carrie Fisher (1956-2016)Galaxen har förlorat sin prinsessa.

Johan Norberg

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro