ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Världens bästa pappor

Lotta Lindmark · 9 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Varje morgon åker jag en fullständigt knökfull buss nummer 42. Och varje morgon stiger det på en pappa i 35-årsåldern med sina två barn. Ett sitter på hans höft och det andra håller han i handen. Det ser lika bökigt ut varje morgon. Häromdagen upptäckte jag att han får uppskattande små leenden av sina medpassagerare. Alla klämmer ihop sig så att pappan och hans små älsklingar ska få plats. Deras leende ansikten säger ”Du är duktig du, pappa och allt”. Bussen är redan full av kånkande mammor med sina småbarn. Är det nån som ler uppmuntrande mot dem? Nej, Gud förbjude. Kvinnor med barn ses snarare som ett högljutt och störande ekipage.

Att vara man och varje morgon lämna sina barn på dagis är extremt ovanligt i ”världens mest jämställda land”. Så ovanligt att folk tokstirrar på bussen. Visst är det gulligt att medpassagerarna ger sitt stumma beröm till pappan på bussen, men kom igen, hur många svettiga mammor gör inte samma sak varje morgon och kväll? Det finns en utbredd beundran för pappor som gör det mammor har gjort i alla tider. Vad är det som är så fantastiskt med en pappa som drar en barnvagn? Jag läste att en känd programledare hade sagt att ”Det finns inget sexigare än en man som är pappaledig”. Eh? En kvinna som är mammaledig då? Är inte hon döläcker? Eller är det så vi ska få papporna att vara hemma med barnen? Vi kvinnor får kåtslag när ni byter blöjor, pappor, så ta föräldraledigt, för katten!  När en man är tvungen att gå tidigare från jobbet för att hämta på dagis är han en ”så himla fin pappa”. Men när en kvinna gör samma sak, ja, då får hon onda ögat av chefen. För att vara en ”bra pappa” krävs inte mycket. Hämta på dagis nån gång ibland, gå på Skansen på helgen och läsa saga på kvällen. Vill du satsa på  karriären, men samtidigt ha barn? Inga problem. 90 procent av alla mammor tar ut all föräldraledighet, så det slipper du. Du får dessutom högre lön. Vill du satsa på att vara en bra pappa? Busenkelt. Ta med dina små telningar på bussen någon gång ibland och du kommer att mötas av idel vänlighet. Går du ner i arbetstid för att kunna hämta på dagis blir du helgonförklarad direkt. När mina barn blir vuxna hoppas jag att det är självklart att föräldrarna tar lika mycket ansvar för barnen, så självklart att papporna inte blir överösta med beröm när de torkar sina barns snoriga näsor. Eller att – håll i er nu – en mamma som kånkar upp sina barn på en fullproppad buss kan få både en hjälpande hand och uppskattande blickar. Kanske kan mammor också ses som duktiga om en 30 år.

klar

Artikellänk är kopierad

Lotta Lindmark
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro