ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Värnplikten var tvångsarbete

Johan Norberg · 29 Jan 2014
Uppdaterad 29 Jan 2014

klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN NORBERG: Det börjar resas krav på att någon slags värnplikt ska återinföras. Vänsterpartiet och Folkpartiet flörtar med tanken och en undersökning i Svenska Dagbladet visar att 48 procent av svenskarna vill ha värnplikt. Det är i och för sig ett ras från de 63 procent som ville det 2009, men tas ändå till intäkt för att värnplikt är tillbaka på agendan.

Delvis är det en reaktion på vår bristande försvarsförmåga, och då kan det vara värt att påminna om varför Sverige avskaffade värnplikten 2010. När militärteknologin blev allt mer avancerad fick försvaret större nytta av en mindre krets professionella soldater med hög utbildning än av hundratusentals svenska män som fått en hastig militärutbildning som de mest mindes lumparhistorier ifrån. Om en sådan värnpliktsarmé hade mött en modern angripare hade resultatet blivit ett blodbad på unga svenska män.

Det var inte heller billigt för samhället att ta ett år av ungas liv. Som ekonomen Niclas Berggren skrev i en ledare i Ekonomisk Debatt är det kostsamt att ta alla unga män från utbildningar och arbetsmarknad precis när de behöver bygga sin kompetens. Studier visar att avskaffad värnplikt ökar tillväxttakten per arbetare med upp till en halv procentenhet. Man kan köpa många JAS-plan och stridsvagn 122 för de pengarna.

Värnpliktens anhängare talar därför nu hellre om dess fostrande effekt, om hur militären kunde få ordning på unga, vilsna pojkar bättre än föräldrarna kan. Den värnpliktige fick möta ett tvärsnitt av samhället och lära sig att respektera varandra, säger nostalgikerna. Jag vet inte. Forskarnas analyser tyder på att den generation svenskar som slapp värnplikten är mer tolerant, skötsam och inriktad på samarbete än de föregående.

Många vittnesmål tyder snarare på att unga män genom lumpen fick lära sig en rutten kvinnosyn, att misstro försvaret och att bli förnedrad av dem som var högre upp i hierarkin. I barackerna pågick en systematisk pennalism som skulle få lundsbergare med strykjärn att framstå som söndagsskoleelever.

på värnplikten tänker jag inte på att hitta rätt i livetNär jag tänker, utan på brödraparet där den ene ville satsa på sina studier och flytta ihop med sin nya flickvän, men slets bort från dem under ett år under hot om fängelse – medan hans bror ville göra militär karriär, men råkade väljas bort. Färre än var sjunde värnpliktig kallades in mot slutet eftersom det var för dyrt att ge alla en utbildning som inte gav någon egentlig stridsförmåga.

Det var därför värnplikten var så oanständig. Ett civiliserat samhälle tillämpar inte tvångsarbete. Att hota unga män med fängelse för att de inte vill ge bort ett år av sina liv är att förstöra den frihet försvaret är till för att skydda.

+ Jocke Berg i Kent får H.M. Konungens medalj, 8:e storleken i högblått band . Kungen får medalj av kungen, med andra ord.

– NSA sa att de bara behövde all vår information för att spana efter terrorister – men tydligen också för att ta reda på hur gamla vi är, i vilka trakter vi rör oss och vilken sexuell läggning vi har.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro