ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vårt privatliv hotas – ingen reagerar

Anna Sjödin · 2 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

 Skräckslagna hoppar människor ut mot en säker död. Flygplanen går rakt in i skyskrapan. Metall möter blod, glas och betong. Det amerikanska samhället tas på sängen. När dammet lägger sig efter den där dagen i september finns rädslan kvar.

Det ger hökarna i amerikansk politik utrymmet att trappa upp kriget. USA tar befälet och helt plötsligt blir det okej att göra lite hur man vill. I Sverige tillåter vi amerikanska staten att rättsvidrigt frysa människors tillgångar. De får fritt leka Vilda Västern och kidnappa misstänkta personer.

Politiken hårdnar. Amerikanska staten har avlyssnat oskyldiga medborgares telefonsamtal och rotat i privata e-postmeddelanden utan tillstånd. Lydigt och naivt härmar Sverige storebror USA. Under parollen ”den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja” lanseras det ena integritetskränkande förslaget efter det andra. Argumentet är obehagligt. Det sätter inga gränser och det signalerar inget slut.

Försvarsminister Mikael Odenberg uttrycker att om inte Försvarets radioanstalt får avlyssna medborgarnas mejl, sms och telefontrafik kan svenska soldater dödas i strid utomlands och Sverige drabbas av terror. Att en politiker hotar sina medborgare om han inte får som han vill är spännande. Ändå är det nästan ingen som reagerar.Vi är på ett sluttande plan. Motkrafterna är för svaga. Integritetsskyddskommittén levererar svidande kritik. Efter genomgång av ett tjugotal rättsområden konstateras fakta. Regering och riksdag struntar i skyddet av medborgarnas privatliv.Det saknas tunga politiker som försvarar medborgarnas integritet mot staten. Jag har kritiserat dåvarande justitieministern Thomas Bodström för att han spolar ner svenskarnas integritet i toaletten. Om du förväntar dig att socialdemokraterna hindrar utvecklingen mot ett storebrorssamhälle i Sverige kan du glömma det.

Den politik som frontas av Thomas Bodström, Fredrik Reinfeldt och Mikael Odenberg styrs av myndigheter som Skatteverket, tullen och polisen. De är inriktade på att göra sitt jobb, inte att värna människors integritet. De tjänstemän som smyger i statsförvaltningens kulisser behöver inte svara på frågor eller stå till ansvar när det går fel. Politiker gör sig till marionetter i förvaltningens knä. De litar på beskrivningen av vilka hemska följder det blir om inte övervakningen av medborgarna ökar.

I slutändan kan kampen mot terrorismen innebära att vi snyggt och prydligt avskaffar den vackra demokrati och de sköra demokratiska rättigheter som vi skulle värna. Precis det som alltid varit terrorns mål. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Sjödin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro