ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Vart ska man ta vägen efter examen?

Ung, utbildad men utan hem · 2 Maj 2017
Uppdaterad 2 Maj 2017
Dyra bostadsrätter, höga ekonomiska krav och långa köer till hyresrätter gör det svårt för många att ta sig in på bostadsmarknaden.

Dyra bostadsrätter, höga ekonomiska krav och långa köer till hyresrätter gör det svårt för många att ta sig in på bostadsmarknaden.


Trots att jag klarat studierna och är redo för arbetslivet har jag en klump i magen efter examen. Var ska jag bo nu? undrar insändarskribenten "Ung, utbildad men utan hem".

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Sommaren närmar sig och det är snart examenstider. Nyutbildade studenter ska ut i arbets­livet med flera års studier i bagaget och i de flesta fall en skuld hos CSN som snart ska betalas tillbaka.

Jag själv står nu här med bara veckor kvar till examen och har redan skrivit kontrakt på ett jobb. Trots detta känner jag mig inte så glad. Nu blir jag av med min studentlägenhet och måste inom loppet av ett par månader hitta en ny bostad.

Som de flesta vet råder det bostadsbrist i Sverige och särskilt i storstäderna där jag nu måste hitta tak över huvudet. Bostadsrätterna säljs till extrema priser. Amorteringskrav och en kontantinsats på 15 procent gör att jag och andra i min situation kan glömma den möjligheten.

En hyresrätt kanske? Jo, det skulle vara ett bra alternativ om det hade räckt att ha stått i kö i fyra år men i dag gör det inte det. Även utan fler krav på boendet än att det ska ha fyra väggar och ett tak står jag här rådvill.

Man kan få bidrag och hjälp till mycket men är man ung, ensamstående, nyutbildad och utan flera hundratusen under madrassen har man ingenstans att vända sig. Samtidigt som vi ska värna om att fler skaffar sig högre utbildning finns det i dag inte mycket stöd när man väl står där.

Så nu står vi här, glada över att ha klarat av studierna med en examen att luta sig mot men med en stor klump i magen. Var ska vi bo?

Ung, utbildad men utan hem

klar

Artikellänk är kopierad

Ung, utbildad men utan hem
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro