ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vem är för mindre respekt för de äldre?

Johan Norberg · 1 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Plötsligt inser jag vad det är som gör att de politiker som sveper förbi i nyheter och på torgmöten känns en aning främmande. Jag har vant mig att se deras extremt photoshoppade alter egon på valaffischerna – ofta samma politiker som brukar klaga på underhållningsbranschens skeva utseendeideal. När man så ser dem på riktigt med rynkor, hud­rodnader och allt känner man knappt igen dem.

Men utseendet är inte det enda förljugna med valaffischerna som partierna brukar klä in våra städer i. Moderaterna i Stockholm affischerar om att Socialdemokraterna är emot spårvagnar och Förbifart Stockholm. Sanningen är att S bara har andra uppfattningar om spårtrafikens sträckning och att de visserligen har accepterat en folkomröstning om Förbifarten – men kommer att kampanja för ett ja till den.

Annat som var sant har gjorts falskt av händelseutvecklingen. S affischerar över hela landet om att vi har 466 000 arbetslösa. Det var sant när plakaten trycktes, men idag har antalet minskat till 415 000. Det är på tok för många, men S-affischerna råkar antyda att det snabbt går åt rätt håll, och gör därmed alliansen en stor tjänst.

Men det märkligaste med plakaten är de menlösa och riskminimerande budskapen. Några har humor, som KD, och några har finurliga texter, som MP. Men de flesta uttrycker ingen hållning alls, som om de ville säga: "Titta inte på oss, bry dig inte om vad vi tycker, vi är oförargliga, gå nu bara till vallokalen och råka lägg din röst på oss för att vi inte har sagt någonting som väckte en tanke hos dig."

Reinfeldt förklarar att ”Tillsammans gör vi Sverige till ett föregångsland”, S i Stockholm vill ha "Ett bättre Stockholm" och Folkpartiet återanvänder "Ja till Europa"-klyschan från 1994, som kändes gammal och trött redan då.

Om ingen rimligen kan stå för motsatsen till de upptryckta fraserna uttrycker de helt enkelt ingen begriplig åsikt.

Är det verkligen någon som är för "Ett omänskligare Sverige", "Mindre respekt för de äldre", "Nej till Europa", "Ett otryggare Stockholm" eller "Bakåt på egen hand" (i motsats till M:s "Framåt tillsammans")?

+ Unga FP:s valfilm “Det är inget konstigt med friheten". Snygg och tankeväckande. – HQ Banks kollaps. Storbankerna är skadeglada men vi andra förlorar när uppstickarna gör det.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro