ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Vem ska följa lagen när inte domstolarna gör det"?

Stefan Wahlberg · 29 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Biodlaren Urban från Göteborg vill importera 20 bidrottningar från Tjeckien. Filmaren Martin från Almunge ville få tillstånd att använda en gammaldags svartkrutsrevolver vid filminspelningar. Och Sigborn från Mellbystrand ville bygga ett garage på sin tomt. Tre ärenden som borde gå snabbt att avgöra, tre skattebetalare som var hederliga nog att fylla i blanketter hos myndigheter och sedan lita på det svenska rättssamhället när de tvingades överklaga. I själva verket fick de slåss mot ett gäng lomhörda väderkvarnar på larvfötter; de svenska förvaltningsdomstolarna.Efter fyra och ett halvt år så har Urban ännu inte fått sitt fall prövat och hans biodling ligger därför i träda. Efter tre och ett halvt år fick Sigborn avslag på sitt byggärende och efter fyra år fick Martin sitt tillstånd beviljat. Men då hade han för länge sedan tvingats lägga ner sitt filmprojekt med specialeffekter. Värsta boven i dessa saktfärdiga draman är högsta instansen, Regeringsrätten, där den genomsittliga väntetiden har varit två och ett halvt år.Med hjälp av juristorganisationen Centrum för rättvisa så kräver nu Urban, Martin och Sigborn skadestånd från staten eftersom deras mänskliga rättigheter har blivit kränkta. Tre stämningsansökningar ligger hos justitiekanslern innan det vankas rättegång mot konungariket Sverige. Och de tre har stora möjligheter att vinna: Europadomstolen för mänskliga rättigheter har vid tio tillfällen fällt Sverige för oskäligt långa väntetider i domstolarna och då har det handlat om kortare tider än så här. Man har till och med slagit fast att de svenska väntetiderna utgör ett allvarligt hot mot själva rättsstaten.Urban, Martin och Sigborn är inte ensamma om sitt öde. Bara hos Regeringsrätten finns det 7 000 öppna ärenden och enligt Centrum för rättvisa är minst 400 av dem i klass med de här tre fallen. Och säga vad man vill, men det är beundransvärt att orka slåss i domstol för att man har fått sina mänskliga rättigheter kränkta i en annan domstol. Kanske hade det varit enklare att strunta i de där tillståndsblanketterna från början. För vem ska följa lagen när inte domstolarna själva gör det?

+ Janne Sundlings nostalgibok Kult blir årets julklapp! – Varför får tjejerna inte visa brösten på badhuset?

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro