ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vem ta hand om vem, Jimmie Åkesson?

Alexandra Pascalidou · 23 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På 90-talet, innan årets förstagångs­väljare föddes, låg ett mörker över Sverige. Lasermannen och andra nazister "gick från ord till handling" och mördade människor medan ett populistiskt parti piskade upp de främlingsfientliga tongångarna.

Alla pratade om invandrarna men ingen pratade med oss. Sedan insåg makthavarna att  utvecklingen skadade Sverige och tillsatte antirasistiska kampanjer på uppdrag av bland annat Europarådet. Jag var ledamot av "Alla olika – alla lika" där vissa kända profiler tvingades hoppa av efter mordhot. Jag gjorde ett mångkulturellt magasin i SVT som hette Mosaik och blev en oas för alla dem som var offer för den rasistiska retoriken. Sedan lades locket på.

Tills nyligen. När en kollektiv förtvivlan och förvåning fick svenskar av alla kulörer att manifestera sitt motstånd mot ett odemokratiskt parti som kidnappat det grekiska ordet demokrati och som försöker undergräva den.

Hur kunde detta ske? Svaret är enkelt. När motkrafterna tystnar tar rasisterna över. När politiker predikar integration men praktiserar segregation kan främlingsfientligheten frodas. Hatet aktar sig för närhet. 

Härom dagen gick våra största idrottsstjärnor ut och slog en rak höger mot högerextremismen. Låt det bli startskottet. Informera om rasismens konsekvenser och kostnader – inte bara i humanitärt lidande utan även i utebliv­et kassaklirr.

"Vi älskar RUT" säger Alliansen. Rut är ofta en ryska som kommer springande när någon bajsat i porten. Är det dessa invandrare som Jimmie vill skicka hem? Vem ska då polera hans dammiga idéer direktim­port­erade från historiens sophög? Eller är det alla de hög­utbildade invandrare som inte kostat staten en slant eftersom de kom hit färdigutbildade?

"Vi ska inte ta emot fler än vi kan ta hand om" säger Jimmie. Gå in på äldre- och sjukvården och allehanda serviceyrken och konstatera vilka som tar hand om vilka.

"Vi har blivit mobbade", gnäller mobbarna. "Vi har utsatts för censur och medial bojkott", säger Jimmie och odlar det påhittade martyrskapet. Jag har aldrig sett så få destruktiva röster få så mycket medialt utrymme.

Det som krävs är en radikal renovering av svensk invandrarpolitik. En saklig och öppen­hjärtig debatt om den rådande rasismen så att vi kan gå med högburet huvud. Allt annat är ynkliga plåster på svårläkta sår.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro