ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Vem vågar bli rikspolischef?"

Stefan Wahlberg · 13 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det var en ohelig allians som sänkte rikspolischefen Stefan Strömberg. Ena dagen blev han avrättad av sina egna styrkor då Polisförbundet lät sin galla flyta ut över DN:s debattsida. Nästa dag fick han sparken av sin chef, justitieminister Beatrice Ask. Detta är ingen slump. Ett bättre bakhåll med tvåfrontsattack kunde inte ens Nationella insatsstyrkan ha åstadkommit. Så det måste kännas tryggt för Polisförbundet att veta att även en moderat justitieminister lever upp till den svenska modellen med regering och fackförbund i samma båt!Stefan Strömberg trodde att han kunde styra polisen genom att peka med hela handen. Konstaplarna var dock vana vid en rikspolischef som bara brydde sig om finanserna och som inte ens hade löst ut sin uniform. Stefan Strömberg fick därför personalen emot sig när han började lägga sig i den operativa verksamheten. Flera av hans åtgärder var förvisso direkt dumma men det var första gången på många år som en rikspolischef åtminstone försökte sätta upp konkreta mål.Den svenska polisen är dock som ett grinigt hangarfartyg: det krävs högoktanig uran för att kunna manövrera åbäket en enda grad från redan inslagen kurs. När detta gick upp för Strömberg blev han lika grinig själv. I en ledare i tidningen Svensk polis läxade han nyligen upp sina underlydande för att deras prestationer inte stod i relation till de extra skattemiljarder som polisen hade fått. Artikeln retade gallfeber på hela kåren och orsaken var att Strömberg snarare framställde sig själv som ett offer för hangarfartyget än som ansvarig befälhavare ombord.I grund och botten borde dock hans inställning vara en våt dröm för vilkenjustitieminister som helst: mer resurser, större krav! Men Stefan Strömberg underskattade Sveriges mäktigaste fackförening, Polisförbundet, som enligt ordföranden Jan Karlsen just nu håller på att fila på sin kravspecifikation för en ny rikspolischef. Troligtvis kommer denna att utgöra underlag för Beatrice Asks platsannons: ”Som rikspolischef måste du vara beredd på att det är din personal som både tillsätter och avsätter dig!”Oavsett vad Stefan Strömberg har gjort för fel så ställer man sig onekligen frågan: Vem vågar ta ett sådant jobb?+ Snart slipper staten ha dåligt samvete för sina spritaffärer. – Hade det inte varit mindre hycklande att skicka nobelpriset till Al Gore än att frakta Al Gore till Nobelfestligheterna?

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro