ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vem vill ha en felfri förälder?

Hillevi Wahl · 14 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Varför vill alla vara den perfekta föräldern? Den frågan har Tendens i P1 tagit upp i en serie program.

Just nu pågår en ständig kapplöpning om vem som är mest, bäst och vackrast bland mammor och pappor. Vem som har flest barn, pysslar mest, har bästa kvalitetskläderna, fixar flest kompisar, hämtar tidigast, har roligaste kalasen, lagar mest hälsosam mat och har det finast hemma.

Sedan ska man ju vara snygg också. Och hinna raka sig. Och gärna skriva några böcker medan man är mammaledig.

Jag kan själv checka av rätt många punkter där. Alla tror vi att vi gör detta för våra egna barn, att det är ett individuellt beslut. Men är det verkligen det? Är det inte en strömning i tiden. Är det inte ett sätt för överheten att ”fostra oss föräldrar” till att bli någon slags A-föräldrar? Så att vi i vår tur fostrar A-barn?

Och alla dessa ”föräldrastödskurser”, varför är de så manualbaserade och likriktade, undrar den kända barnläkaren Lars H Gustavsson i Tendens serie.

På kurserna får föräldrarna ”en verktygslåda” för att kunna hantera sina barn. Som om barnet var ett byggprojekt. Men det handlar ju om relationer! säger han. Tänk om vi skulle säga samma sak om vår partner?

”Jag måste ha redskap för att veta hur jag ska hantera min hustru. Jag måste ha en verktygslåda så jag kan använda olika metoder med henne, beroende på hur hon uppför sig.”

Då blir det helt absurt, eller hur?

Vi som är föräldrar nu är för övrigt redan supermammor och superpappor. Rent objektivt sett. För att vi vet så mycket om hur barn funkar. Vi lämnar inte barn ensamma som våra föräldrar gjorde.

Vi gasar inte ihjäl dem med cigarettrök i bilen. Vi lyssnar, tröstar och förstår.

Ändå springer alla omkring med världens sämsta samvete. För att man glömde galonisarna hemma eller hämtar en kvart försent.

Men är det verkligen önskvärt att vara en helt perfekt förälder? Vem vill ha en felfri mamma eller pappa, som man sedan ska mätas mot resten av sitt eget liv? Nej, bevare oss! Så släng verktygslådan och ge barnen lite att revoltera mot.     + Utemöbler. Parasoll. Penséer. Trädgårdsredskap. Skit under naglarna. Solstolar. Fikapaus. Vår!

– Fem miljoner tuppkycklingar mals ned levande i Sverige varje år. Kan det ha något med glasbitarna att göra?

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro