ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vem vill vara fru Fugelsang?

Alexandra Pascalidou · 28 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nedräkningen har börjat till natten då den förste svensken i världshistorien skjuts upp i rymden. Tio dagar kvar och jag har fått rymdfeber. Tänk att man ska få uppleva detta under sin livstid. Och den mannen fick jag intervjua för många år sedan på en Framtidsgala. Nu är framtiden här och Fuglesang är förberedd.

Efter 15 års väntan verkar Fuglesangs dröm äntligen gå i uppfyllelse. Nu ska han flyta runt i rymdfarkosten, kissa i blöja, äta älgmos, dricka med sugrör och väl på plats ska han agera fastighetsskötare på rymdstationen. Där uppe kommer hans muskler att förtvina och hans huvud att svälla, han kommer att vara yr och spy till tonerna av Taube som kommer att eka i rymden ur Fuglesangs Ipod.

En rymdpromenad är inte bara tjofaderittanlej. Ack nej. Fuglesang är Sveriges modigaste man, med tanke på de två katastrofer som ägt rum. 1986 exploderade rymdfärjan Challenger strax efter starten och 2003 kraschade Columbia på väg ner mot jorden. Båda besättningarna omkom. Men Fuglesang känner ingen fruktan. Nu vill alla vara Fuglesang. Eller åtminstone vara i närheten av honom.  Men frågan är hur nära man vill vara en sådan man.Vem vill vara fru Fuglesang? Någon där ute? I en DN-intervju häromdagen träder denna fantastiska fru Fuglesang fram. Kvinnan som snällt ställt sig bakom sin man, år efter år, och skött hemmet medan han trimmat kroppen och knoppen och drömt om rymden. De blev förälskade på KTH där de båda studerade, hon gjorde ett studieavbrott för att ta hand om barnen och sedan återvände hon och tog civilingenjörsexamen i teknisk fysik, precis som maken. Fru Fuglesang tackade nej till coola jobb, packade ner sin prestigefyllda examen och mobiliserade alla sina hjärnceller för familjens bästa. Men hon erkänner: ”Det finns dagar … då jag är topp tunnor rasande för att jag inte fick göra karriär.” Det är vi också. För där finns en hel population av kompetenta kvinnor med potential som packas ner i papperskassar med mejeriprodukter och makaroner.

När världen håller andan och Christer provar rymddräkter hämtar och lämnar Lisa Fuglesang barnen, läser läxor med dem och lever det där vanliga livet långt från det tyngdlösa liv hennes man kommer att uppleva i tolv dagar. Hur hade världen sett ut om inte alla dessa kvinnor offrat sig för alla dessa stora män?Kanske är det en generationsfråga. Vi svenska 70-talisttjejer är inte fostrade att skänka våra män tyngdlösheten för att själva bära tungt.Trevlig resa, Christer, vi är stolta över dig! Vi är också stolta över din fru, så ta med henne på nästa tur. Det är hon värd.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro