ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vi behöver oberoende utredningar av polisen – annars kommer de alltid att frias

Tanvir Mansur · 19 Dec 2016
Uppdaterad 19 Dec 2016

När man tittar närmare på behandlingen av Sinthu Selvarajahs dödsfall blir det tydligt att åklagaren begått tjänstefel, skriver Tanvir Mansur.

klar

Artikellänk är kopierad

För två år sen befann sig Sinthu Selvarajah på den psykiatriska avdelningen på sjukhuset i Västerås. Han var ensam i ett slutet rum när fem poliser stormade in. De brottade ner honom, en av poliserna satt, enligt vittnen, ovanpå Sinthu med knät mot hans rygg. De använde tre burkar pepparspray mot honom. Sen täckte en av poliserna Sinthus mun med en plastpåse. Det ledde till att han kvävdes av sina egna spyor och förklarades död senare på morgonen. Förundersökningen mot poliserna lades ner i april 2015. Efter nya vittnesmål togs den upp igen, men lades ner en gång till i våras.

Ekot har granskat fallet och har gått igenom internutredningen som tidigare var sekretessbelagd. Det visar sig att det finns många frågetecken kring polisens och åklagarens beteende. Det första är att polisen gick ut med fel uppgifter om vad som hade hänt.

Polisen beskrev händelsen som att poliserna möttes av en 30-årig man som var “mycket aggressiv, våldsam och hotfull” som gjorde “utfall mot poliserna med ett föremål”. Men när Ekot granskade polisens promemoria, visade det sig att det inte stämde. Sinthu var instängd i ett tomt patientrum, när polisens insatsledare kikade in genom dörren. Där såg de Sinthu vanka omkring i rummet, enligt promemorian. I det tomma rummet tog han på sig huvan på sin jacka, vilket poliserna alltså ska ha tolkat som aggressivt.

Polisens nationella förhandlingssamordnare Christer Tessman säger:– I de här situationerna bör man ta med sig en förhandlare ut på det här uppdraget, och det är ju det som riktlinjerna säger också, säger han.

Det gjorde de inte, utan i förhöret hävdade polisen att det inte fanns någon förhandlare i tjänst just då i Västmanland. Det stämde inte heller.

Nu säger rättsläkaren Wolfgang Giebe till Ekot att det är tydligt att det var polisens agerande som ledde till hans död. Det var han som obducerade kroppen i den första förundersökningen. Men Giebe hade inte tagit del av vittnesmålen som förklarade vad som hade hänt. Därför blev hans första bedömning att det var en olyckshändelse – och därför lades fallet ner. Wolfgang Giebe berättar att chefsåklagaren Lena Lithner förbjudit honom att tala med Ekot om fallet.

Under förundersökningen skulle de misstänkta poliserna förhöras. Men i stället för en objektiv intervju från en oberoende förhörsledare, var det polisens kollega som ställde ledande frågor. Ibland föreslog han svar på sina egna frågor. Familjen överklagade beslutet att lägga ner förundersökningen för att ompröva ärendet. Men omprövningen avslogs nu under hösten.

Såsom jag ser det har åklagaren begått tjänstefel. Det blev en partisk förundersökning och rättsläkaren undanhölls från alla vittnesmål. Så går det när poliser utreder poliser. Vi behöver oberoende utredningar av polisen. Annars kommer de alltid att frias.

+ Radiodokumentären om Sinthu, “Död i slutet rum”. Den är prisbelönad och går igenom exakt vad som hände före, under och efter hans död. Lyssna på den.

– Chefåklagaren Lena Lithner har vägrat ställa upp på intervjuer. Bristen på transparens i vårt rättssystem är nu tydlig.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro