ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vi blundar för att Sverige är en av världens främsta vapenexportörer

Göran Greider · 17 Okt 2016
Uppdaterad 18 Okt 2016

Svensk vapenexport är något som vi kollektivt tycks blunda för. Räknat per capita ligger Sverige på en vanhedrande fjärde plats. Men det är som om det inte ingår i det svenska självmedvetandet att landet förser världen med dödliga vapen, och att SAAB är den enskilt största producenten, skriver Göran Greider.

klar

Artikellänk är kopierad

”Lyxig fest för makthavare” – så löd en rubrik när Wallenbergägda Investor firade hundra år med ett stort partaj i förra veckan. Det blev en del debatt om mutor om politiker som bjöds in tillsammans med sina respektive, men mycket mer kritik än så hördes inte. Knappt någonting hördes om att Investor varit skickliga på att plocka vinster ur välfärden – och ännu mindre hördes det något om att vapenexport är en av verksamheterna. Marcus Wallenberg är styrelseordförande för SAAB som inte bara tillverkar och exporterar JAS Gripen utan också nya radarsystem.

►LÄS MER: Göran Greider: Bob Dylan är Amerikas store oamerikanske poet

Häromdagen framkom det i Svenska Dagbladet att SAAB troligen har fått klartecken av ISP (Inspektionen för strategiska produkter) att sälja radarsystemet Global Eye till Förenade arabemiraten. Och det är alltså ett krigförande land. Och dessutom ett land som Amnesty klassar som diktatatur. För någon vecka sedan bombade den koalition som leds av Saudiarabien – och där Arabemiraten ingår – ett bröllop i Jemen och ett stort antal civila mördades. Näst efter ryssarnas vedervärdiga bombningar av Aleppo är det ett av de värre krigsbrotten på länge. Men troligen får SAAB tillstånd att exportera vapen till Förenade arabemiraten. Vem kan säga emot Wallenbergssfären?

Sverige är en av världens främsta vapenexportörer. Räknat per capita ligger Sverige på en vanhedrande fjärde plats. Svensk vapenexport är kantad med skandaler från Boforsaffären på åttiotalet till idag. Men det är som om det inte ingår i det svenska självmedvetandet att landet förser världen med dödliga vapen, och att SAAB är den enskilt största producenten.

Vi är ju det fredsälskande folket, den moraliska stormakten. Det är som om svenska folket inte vill kännas vid att så betydande delar av svensk export handlar om vapen.

►LÄS MER: Göran Greider: Det går inte att komma åt klassorättvisor med normpolitik

Svensk vapenexport är något som nationen kollektivt tycks blunda för. Trots att exempelvis Thailand numera är en militärdiktatur fortsätter vapenexporten dit.Den globala vapenhandeln har ökat starkt de senaste fem åren. Störst och värst är USA, sedan kommer Ryssland och på tredje plats – en bra bit efter – Kina. Det är som en parodi när man betänker att fyra av de största vapenexportörerna sitter i FN:s säkerhetsråd som permanenta medlemmar. Lilla Sverige var under perioden 2010-14 den elfte största exportören av vapen - och nu sitter som bekant också Sverige i FNs säkerhetsråd.

Det är en träffande och dyster bild av världen: FN:s säkerhetsråd domineras av länder som genom sin vapenexport hotar säkerheten för civila i världen.

Men när bolaget som styr över det mesta av svensk vapenexport firar 100 år på Grand Hotel i Stockholm kan rubrikerna lyda: ”Så bra var näringslivstoppar klädda” eller ”Kunglig glans på Wallenbergs lyxfest.”

+ Po Tidholms dokumentärer i SVT – Resten av landet - om svensk landsbygd måste ses.

- De som klagar på att Nobelpriset gick till Bob Dylan förstår inte vad verklig poesi är.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro