ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vi borde ägna mer tid åt vardagshjältarna än åt det politiska spelet

Johan Norberg · 10 Dec 2014
Uppdaterad 10 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN NORBERG: Kaos i parlamentet! Ingen tydlig majoritet bakom regeringens förslag. Regeringschefen tidigarelägger valet och marknaderna får panik. Börsen rasar med 13 procent och staten får svårt att låna pengar. 

Ja, inte i Sverige alltså. Detta är de senaste dagarnas händelser i Grekland. Där vet de vad kaos vill säga. Grekerna uppfann till och med ordet (grek. χάος tomhet, avgrund). Och det är en nyttig påminnelse om hur långt från verkligt kaos Sverige är, oavsett vad våra rubrikmakare försöker få det till. Vi fick budgetoreda, nyval och utsikter till långvarigt politiskt virrvarr – och börsen gick upp med en procent. Ingen ändrade någon prognos över tillväxt eller arbetslöshet. 

För även om regeringen sjabblar och politikerna käbblar går folk till jobbet som vanligt, företagen fortsätter skapa välstånd, domstolarna fortsätter döma och brandkåren fortsätter släcka bränder. Ingen spekulerar om att militären kanske griper in. Livet går vidare. Inte minst för att Sverige har en i grunden välskött ekonomi, med en statsskuld som faktiskt har minskat sedan finanskrisen. Det skiljer oss från Grekland.

På sätt och viss är tillvaron faktiskt smidigare när politiken är handlingsförlamad, eftersom politiker inte med ett penndrag plötsligt förändrar skatter och regler som människor och företag har försökt planera liv och verksamhet utifrån. Bloggen Cornucopia påpekar att detta kanske är svenska politikers värsta mardröm: ”att Sverige fortsätter fungera utmärkt utan en fungerande riksdag och regering”.

Sverige har också oberoende myndigheter som fattar självständiga beslut. Statsråd får faktiskt inte lägga sig i myndigheternas beslut, vilket är ett sätt att skydda oss från maktkoncentration och korruption. När en minister vägrar uttala sig om ”ett enskilt fall” är det faktiskt inte för att hen vill undvika frågan, utan för att det är olagligt. 

Decentralisering ger ett system styrka – att det fortsätter att fungera även om ledaren försover sig, att soldaterna vet vad de ska göra även om befälen stupar. Rötterna till myndigheternas självständighet går 400 år tillbaka i tiden och var orsaken till att Karl XII kunde styra Sverige trots att han var hemifrån nästan hela regentperioden. I nästan sex år styrde han Sverige från Turkiet.

Vi ägnar oproportionerligt stort intresse åt det politiska spelet och tänker att det är kaos när de inte kommer överens. Men vi borde tänka lite mer på alla de vardagshjältar som går upp tidigt, biter ihop i mörkret för att se till att hjulen snurrar vidare, oavsett vad herrarna i Stockholm hittar på. ”De största framstegen i vårt sociala liv har utförts på enskild väg” som August Strindberg en gång konstaterade, ”regeringen har ju aldrig gjort annat än hindrat.”

+ Rammstein på Spotify Äntligen finns Rammstein på Spotify . Det här har förutsättningar för att bli en hård, industriell jul.

- USA:s bruk av tortyr En senatsrapport hävdar att USA:s bruk av tortyr inte gav viktig information om terrorism. Det enda vi vet är alltså att det gav fler terrorister. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro