ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Vi borde börja helgen med att göra något för andras barn

Vivianne Treschow · 5 Maj 2017
Uppdaterad 5 Maj 2017
Alla barn har rätt till ett bra liv, men alla har tyvärr inte turen att få det, skriver Vivianne Treschow som har kommit på "Barnens fredag".

Alla barn har rätt till ett bra liv, men alla har tyvärr inte turen att få det, skriver Vivianne Treschow som har kommit på "Barnens fredag". Foto: Mint Images/REX, Richard Ryan


Tanken med "Barnens fredag" är att du varje fredag ska göra något för något annat barn än dina egna, skriver Vivianne Treschow.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I en perfekt värld känner sig alla barn älskade, lyckliga och trygga. De har tak över huvudet och mat i magen. Alla barn har rätt till ett bra liv, men alla har tyvärr inte turen att få det. De flesta vuxna vill aktivt försöka bidra med något för att detta ska ske. Jag pratar inte bara om våra egna barn, det arbetet gör vi varje dag. Jag pratar om alla världens barn. Som vuxna har vi ett ansvar gentemot dem också. Ofta stannar det vid en tanke. Det känns för stort, för ansträngande, för tidskrävande och vår passivitet och lathet tar över. Men det behöver inte vara svårt.

För några veckor sedan kom jag på något som jag kallar för ”Barnens fredag”. Det går ut på att man varje fredag gör något för någon annans barn än sina egna. Poängen är att det ska vara något som inte tar mycket tid, inte är allt för ansträngande att göra och inte kostar mycket pengar, om några pengar alls.

Det kan vara allt från att ge bort begagnade kläder eller leksaker som man inte längre behöver, hjälpa ett barn hitta sina föräldrar på lekplatsen, skänka mat till en familj med hungriga barn, prata med ett barn som verkar bekymrat eller inte verkar må bra, skänka femtio kronor till Rädda barnen, pyssla om ett barn som har gjort sig illa eller säga till en person som behandlar ett barn på ett opassande sätt. Vilken gärning som helst som är till barns välmående räknas. Det viktiga är att man orkar vara engagerad och slutar vara passiv i några minuter.

Jag tror att resultatet skulle bli fantastiskt.

Dessa minuter skulle göra skillnad i någons dag. Inte en stor skillnad, men tillräckligt för att deras helg får börja med ett leende. Du sprider glädje och får glädje. Det är på den nivån – leenden och glädje. Det behöver inte vara större än så. Och jag tror det är mer än realistiskt. Vi skulle växa som människor.

Drömmen är att det i framtiden ska bli något självklart. Att helgen alltid börjar med att man varje fredag gör något för någon annans barn. Kanske gör man samma sak varje fredag, kanske helt olika saker, kanske olika stora saker. Det spelar ingen roll, inget är bättre än det andra. Det viktiga är att bara göra det. Det ska vara lika självklart att göra denna lilla, fast stora, gärning som att ta en fredagsöl, storhandla eller vad det nu än är man gör på fredagar. Det ska ingå i ens rutin, i ens sätt att börja helgen på.

Godhet föder godhet. Jag hoppas ni vill delta i denna stora lilla satsning för våra barn.

Vivianne Treschow

pil
Om debattören

• Ålder. 37 år.• Bor. Stockholm.• Gör. Bloggar på familjeliv.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Vivianne Treschow
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro