ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vi borde låna miljarder och investera massivt i bostäder och järnvägar

Göran Greider · 21 Sep 2015
Uppdaterad 12 Okt 2015

klar

Artikellänk är kopierad

När jag på måndagsmorgonen kom hem efter att ha kommenterat höstbudgeten i en TV-studio, möttes jag av min leende hund. Hundar vill gärna imitera våra leenden och fastän det ser rätt så hemskt ut när en hundkäft spricker upp i ett stort leende, blir man glad. Hennes oreserverade glädje strömmade över i mig. Och det kunde behövas efter den budget som den rödgröna regeringen precis presenterat.

När kände jag senast en riktigt oreserverad glädje för det som sker i svensk politik? Det var länge sen. Mitt spontana utrop inför höstbudgeten präglades av just en mycket reserverad glädje: Det här är den minst dåliga budget som en regering lagt på nio år!

► LÄS MER: Uppgifter: Regeringen mörkar att hushållen förlorar på budgeten

Den långa era av skattesänkningar som gröpt ur välfärden är över och fördelningsprofilen i budgeten är ganska bra, när de som har det sämst får mest och de som har det bäst får vissa skattehöjningar och förlorar några av sina rut- och rot-privilegier. Åt det är det bara att glädjas. Det är en viktig vändpunkt.

Men det räcker inte. Jag kan inte spricka upp i samma stora leende som min hund. Det beror på att i grunden är även denna rödgröna budget mycket av en sparbudget. I den så kallade Finansplanen, som inleder varje budget, tas det stora greppet om politiken, och jag önskar att fler orkade läsa den i stället för att bara leta efter just de förslag som gynnar eller missgynnar en själv. I klartext står där: Regeringen avser att under resten av mandatperioden bedriva en politik som leder till att sparandet trendmässigt förstärks. Vad betyder det? Svar: Att det viktigaste målet för regeringen fortfarande är att få balans i budgeten och att minska underskotten.

I mångas öron låter det säkert bra. Men Sverige är i en nästan unik situation sedan några år tillbaka. Vi har en ovanligt låg statsskuld (bara drygt hälften av till exempel Tysklands statsskuld). Om svenska staten vill låna pengar nu så kan staten göra det praktiskt taget gratis.

Magdalena Andersson och den rödgröna regeringen har nu ett gyllene tillfälle att utnyttja läget för att låna pengar gratis och använda dem för att investera massivt i en rad viktiga samhällsverksamheter. Att inte göra det är, som till och med affärspressen ibland skriver, tjänstefel. Bostäder, järnvägar, underhåll, grön teknik, offentlig sektor och mängder av verksamheter skulle behövas vitaliseras och förbättras med kraftfulla investeringar. Men tyvärr väljer regeringen att sätta sparandet främst.

Det gör mig ledsen. Svensk politik skulle nu behöva en investeringschock. Regeringen missar chansen att lyfta svensk politik ur det status quo som skapar likgiltighet och gynnar de högerextrema.

Min hund ler översvallande. Jag ler bara lite grann.

+ Ströva i skogen i höstsolen och plocka lingon gör mig lycklig. Sedan rör man ihop lingonen med socker.

- Jag hatar skattegnäll. Rika människor som inte vill bidra till det gemensamma är problemmänniskor. Och bor ofta i problemförorter.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro