ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vi förbehåller oss rätten – att lura er

Stephan Mendel-Enk · 20 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag håller med dem som säger att den oro finanskrisen hittills skapat bara är början. Snart är det dags för en juridisk kollaps också. Jag såg ett erbjudande om internet i mobilen och i en bisats nämndes att operatören förbehöll sig rätten att sänka hastigheten om man surfade för mycket. Förbehålla sig rätten. Det är som att företagen dyrkat upp ett kryphål i rättssystemet med dom tre orden.Har de bara sagt att de förbehåller sig rätten verkar de kunna säga precis vad som helst sen.  Res till Åre i vinter! Familjeveckor från 999 kr. Obs researrangören förbehåller sig rätten att själv definiera begreppen ”familj”, ”Åre”, samt vid behov även siffran 9. Rättsväsendet står maktlöst inför tilltaget. Man kan inte göra någonting åt ett företag som förbehåller sig rätten. De kanske har skrivit i köpvillkoret att de förbehåller sig rätten att ställa sig över lagen i de fall den krockar med deras övriga intressen.Som konsument tycker jag ändå inte man har någonting att skylla på. Företagen gör vad de kan för att signalera att de är i färd med att lura oss. De brukar exempelvis sätta ut en asterisk i slutet av sina erbjudanden. Asterisken är deras sätt att säga: allt ovanstående är lögn. Det är inte meningen att ni ska tro på ett enda ord vi säger.  Ibland sätter de till och med citationstecken runt sina löften för att markera hur lite de har med sanningen att göra .”Inga köpförbindelser”, ”garanterat lägstapris”, ”kul för både barn och vuxna”. Det hjälper inte. Vi går på det i alla fall. Deras stjärnor och tecken är pipande varningslarm. Vi lyssnar inte. De skulle kunna varna oss med elchocker. Tre sekunder efter varje stöt skulle vi säga titta ”tre näshårstrimmers till priset av två*” måste köpa innan ”lagret tar slut**”.Den dubbla asterisken där är extra intressant. Går man med på att köpa något som saluförs med multipla aterisker godkänner man även att försäljaren annonserar ut ens inre organ för försäljning i Gula tidningen. Det är också ungefär vad man förtjänar.  Man måste läsa vad som står under asteriskerna. Om bankkunder världen över gjort det hade de inte blivit så förvånade när krisen kom. Längst ner på alla kontoutdrag som bankerna skickat ut stod: Vi förbehåller oss rätten att låna ut era sparpengar till folk som inte kan betala tillbaka, festa upp ränteintäkterna och sen hävda att civilisationens överlevnad hänger på att staten täcker upp för oss.*två Land Rover Defenders, 2007 års modell**www.fullvardigtlivutannjure.org

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro