ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vi har alla fakta – vad i helvete håller vi på med?

Viktor Banke · 9 Aug 2016
Uppdaterad 10 Aug 2016

Vi pratar om allt annat än miljön, trots att vi borde prata om miljön före allt annat, skriver Viktor Banke.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har varit en fruktansvärd nyhetssommar. Våld, terror och fruktan i Kabul, Nice, Turkiet och nu senast i Quetta, Pakistan. De eventuella landvinningar som skett för mänskligheten har hamnat i skymundan. Men faktum är att sommaren varit fruktansvärd på ett mycket större plan, som nästan ingen pratar om: Den har varit fruktansvärt varm. I måndags var overshoot day, den dag då vi förbrukat årets resurser. För bara 15 år sedan inföll den i slutet av september.

►LÄS MER: Viktor Banke: Glöm aldrig den lilla syriska pojken på löpsedeln

Och vi lyssnar inte när sakkunniga varnar i periferin om en global utveckling som kommer förändra nationsgränser, flyktvägar och värderingar till oigenkännlighet om ingenting görs. Varför är miljöfrågan så ointressant? För stor, svår och ångestladdad? Jag vet inte, men jag vet att jag bävar för att ge in denna text till redaktören och jag bävar för de två delningar den kommer få i sociala medier och jag bävar för att skriva den eftersom jag inte vet någonting om miljöfrågorna.

Jag vet bara att en dag kommer någon att stå någonstans och undra vad i helvete vi höll på med, vi som hade alla fakta på bordet och höll stora internationella konferenser där det uppenbara påpekades, och sedan ändå inte lyckades hålla frågan aktuell i våra huvuden och hjärtan. För där är vi nu. Vi pratar om allt annat än just miljön, trots att vi borde prata om miljön före allt annat. Under tiden händer följande enligt FN-organet Meteorologiska världsorganisationen:

· Koldioxidhalterna som driver på den globala uppvärmningen har nått nya höjder, och stod för en överraskande ökning under första halvåret 2016.

· Juni 2016 var den 14:e raka månaden som slog värmerekord för land och vatten.

· Samma månad var den 378:e raka månaden vars temperaturer var över 1900-talets medeltemperatur. (Den senaste som var under, var december 1984).

· De arktiska isarna smälte snabbt och tidigt, och allting tyder på att 2016 blir det varmaste året som någonsin uppmätts.

►LÄS MER: Viktor Banke: Låt oss prata om skandalernas parti

Det är som en apokalyptisk storfilm där Will Smith står i ett rum någonstans och blir briefad dessa siffror av meteorologer som går på joltcola och har stripigt hår, och sedan vänder sig mot kameran och inser chockat att världen är på väg att gå åt helvete inom bara ett par generationer. 

Förutom att ingen får en aha-upplevelse. Vi noterar och lever sedan ungefär som vanligt för vad skulle vi annars göra? Vad kan vi ens göra? Vet inte. Men om vi inte reagerar inför dessa siffror, om det inte kommer en folklig reaktion över att vi är på väg att göra världen obeboelig för kommande generationer, vad kan då möjligtvis skapa ett engagemang? Efter en titt på dagens debattklimat noterar jag uppgivet att svaret sannolikt är ensamkommande miljöflyktingar.

+ Sarah Sjöström! Låt oss uppskatta hennes storhet medan hon ännu är aktiv. 

- Svenska reaktioner på Erdogans accelererande nedmontering av den turkiska demokratin. Kan vi få höra ett kraftuttryck? 

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Banke
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro