ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vi kan faktiskt lära av amerikansk sjukvård

Stefan Wahlberg · 12 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige är det så illa att politiska partier vinner val på att utfästa garantier för någonting som borde vara självklart. Blotta kravet på en vårdgaranti är det yttersta beviset på hur det svenska folkhemmet har devalverats. Trots att svenskarna betalar i runda tal 10 procent av sina inkomster till sjukvården så finns det nämligen inga automatiska garantier för att man får den vård man behöver. En god medborgare som, år ut och år in, har betalat sin skatt och därtill varit övertygad om den svenska modellens förträfflighet, hinner i värsta fall dö innan han har avancerat igenom de svenska vårdköerna.

På min resa över den amerikanska kontinenten roar jag mig med att fråga snart sagt varenda människa som jag möter hur mycket de betalar för sina privata sjukförsäkringar. Detta varierar kraftigt men handlar om någonstans mellan 10 000 och 40 000 kronor om året. Väldigt många får sjukförsäkringen betald av arbetsgivaren. När jag då frågar hur långa väntetiderna är inom vården så tittar de på mig och förstår i princip inte frågan. Kvaliteten på den privata vård som ges står dessutom i paritet med den starka överrepresentation av Nobelpristagare som kommer från just USA.

En svensk skattebetalare som har en månadslön på 20 000 kronor betalar i runda tal 24 000 kronor om året till sjukvården – alltså mer än en månadslön och ungefär lika mycket som genomsnittet för en amerikansk sjukförsäkring. Både lönenivåerna och köpkraften är högre i USA än i Sverige och framför allt så betalar amerikanerna en spottstyver i skatt jämfört med svenskarna. Man kan excellera i nationalekonomiska beräkningar hur länge som helst men summan av kardemumman blir att en genomsnittlig medborgare i USA får bättre sjukvård för mindre pengar jämfört med den svenska folkhemsmedborgaren.Men så var det då det där med sjukförsäkringen. Trots amerikanens individualistiska grundsyn, trots att jag reser genom stater som är starka konservativa fästen, så möter jag ingen som är direkt emot ett system med en obligatorisk sjukförsäkring. Tvärtom så tycker de allra flesta att det borde vara lag på att de 40 miljoner amerikaner som inte har någon försäkring måste ha en. De tycker dock att man fritt ska få välja försäkringsbolag så att det inte blir som i Sverige där kunderna vare sig har rätt att klaga på eller byta ut sitt försäkringsskydd när man inte får det som man har betalat för.

Så varför inte införa ett sjukförsäkringssystem i både Sverige och USA som bygger på samma princip som vårt eget PPM-sparande? Du måste betala men får själv välja bolag. Och de som vill och vågar får gärna fortsätta att betala till det allmänna systemet i stället.

+ Om du någonsin kommer till Cody, Wyoming: världens bästa rodeo!

– Bara två veckor tills den nya trängselskatten införs i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro