ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vi kan inte gulla bort bakterier

Johan Norberg · 15 Jun 2011
Uppdaterad 17 Feb 2017

klar

Artikellänk är kopierad

Tänk att en lätt genetiskt modifierad version av böngroddar kunde vara så farlig. Tusentals människor har drabbats av svår sjukdom. 37 personer har dött, senast en tvåårig pojke. Det är inte konstigt att det väcker panik och krav från allmänheten på ett förbud mot genmodifiering.

Nej, så var det ju inte. Det var inte några genetiskt modifierade böngroddar som bar på ehec, den ödesdigra nya stammen av E.coli-bakterier som har skapat plågor och död främst i Tyskland, men också i Sverige. Det tycks tvärtom ha varit det allra mest naturliga – ekologiskt odlade böngroddar, utan kemikalier, konstgödsel, genteknik eller bestrålning. Och intressant nog har det inte väckt något drev mot det ”naturliga”.

Jodå, jag gillar också eko. Ofta är det lokalt, färskt och gott. Dessutom har odlare och säljare ett riktigt bra säljprat om hur fina, fräscha och naturliga deras produkter är. Tyvärr är E.coli också naturligt. Ekologiska jordbruk odlar i naturligt gödsel från djurvärlden – bajs för att använda det exakta begreppet – och avhänder sig många av de bästa metoder människan har för att kontrollera bakterierna som det kan resultera i.

Naturligt är inte detsamma som bra. Tvärtom handlar en stor del av människans väg bort från sjukdom och tidig död om att vi har tagit vetenskapen och tekniken till hjälp för att mota de faror som naturen hotar med. Just böngroddar odlas i en fuktig och varm miljö, vilket kan skapa veritabla bakteriehärdar.

I USA är utbrotten av sjukdom från groddar – sprouts – så vanliga att de numera kallas ”sproutbreaks”. Den rekommenderade boten är att tvätta groddarna i klor, ofarligt för allt utom salmonella och ehec. Det behöver inte stå i motsats till ekologiskt jordbruk, men odlarna tycker ofta att klorbad inte passar dem: ”idén är olustig”, berättar en av dem.

En annan lösning är att bestråla livsmedel med doser som är tillräckligt stora för att döda bakterier men så små att inget blir radioaktivt. Men det är förbjudet i Sverige för allt utom kryddor, även om inga myndigheter hävdar att det är farligt. Bara för att det känns olustigt, onaturligt. Jo, det gör det. Men vi kan inte gulla ihjäl bakterier.

Jordgubbar+

Varför blir borgerliga företrädare nippriga av det blygsamma förslaget om gårdsförsäljning av vin?

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro