ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vi kan prata om gärningsmännens bakgrund – men låt inte det ta över

Viktor Banke · 26 Jan 2016
Uppdaterad 26 Jan 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen undvek medvetet att berätta om flertalet misstänkta övergrepp under förra årets We are Sthlm-festival i Kungsträdgården, enligt DN. Övergrepp som enligt polisens interna PM misstänktes vara begångna av ”flykting‧ungdomar företrädesvis från Afghanistan”. Södermalmspolisens chef Peter Ågren säger till DN att ”vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna”. 

LÄS MER
Man behandlar inte människor så som Danmark behandlar flyktingar

Förutom att därmed ha spelat just Sverigedemokraterna i händerna så är förhållningssättet minst sagt upprörande. Polisen uppgift är att minska brottslighet och öka trygghet, ingenting annat. I uppgiften ingår inte att förhålla sig till Sverigedemokraterna. I synnerhet inte om eventuella övergrepp hade kunnat undvikas vid korrekt information till berörda. Polisen oro tycks dessutom överdriven. Även om det inte alltid känns så, har vi trots allt ett fungerande samhälle som utanför konspiratoriska bubblor kan hantera polisiär information, även om gärningsmännen har utländsk bakgrund. Bara ett fördummat samhälle är så fäst vid gärningsmannens etnicitet att andra vidkommande faktorer helt glöms bort. 

Nu kommer också fler berättelser om övergrepp mot unga kvinnor från olika delar av landet. Det är oacceptabelt att så många samfällt vittnar om övergrepp, verbala som fysiska. I skolan, längs löprundan, vid festligheter. Kvinnors utsatthet är inget nytt, men det är ett stort samhällsproblem att vi fortfarande inte kommit längre. Låt oss nu använda detta tillfälle till att prata om hur vi tillsammans ska se till så att kvinnor kan röra sig tryggt utomhus: närsomhelst, varsomhelst. Att tvingas förhålla sig till en hotbild är att få sin frihet kringskuren.

LÄS MER
Sverige måste sluta försöka skrämma bort flyktingar

Om det behövs kan vi även prata om gärningsmännens bakgrund. Men vi har inte råd att låta debatten om kvinnors utsatthet kapas av människor vars intresse för kvinnors rättigheter väcks först när de vädrar gärningsmän med annan hudfärg.

Låt oss samtidigt minnas att etnicitet ibland nämns, även när det saknar relevans. Det vore inte önskvärt om polisen i normalfallet redan under utredningsfasen skulle gå ut och berätta detaljer om de misstänkta, trots att det kan förstöra vittnesmål under eventuell rättegång. I Kalmar, där liknande övergrepp anmälts efter nyår, har till exempel eventuella vittnen (som ännu inte hörts) kunnat läsa i DN om vad offren sagt till polisen om förövarna.  

Det är en balansakt, och den utförs bäst av den som förhåller sig neutral till konsekvenser. Nämn etnicitet när det behövs, låt annars bli. Det är inte svårare än så. 

+ David Bowies bortgång. Han hade full kontroll, och videon till Lazarus är ett fulländat avsked.

- David Bowies bortgång. En av de allra största har lämnat oss.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Banke
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro