ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vi måste acceptera att företag går i konkurs

Johan Norberg · 17 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Häromdagen tipsade en svensk bank en av mina vänner om att köpa en Balkanfond, proppfull med grekiska värdepapper. Hur vågar de göra det när Grekland ogenerat har fifflat med statsfinanserna och står på randen av konkurs?

"Risken för att EU ska överge Grekland är liten", förklarade banken entusiastiskt, och fortsatte: "När EU lanserar sin räddningsplan kommer den grekiska börsen stiga". Rekommendationen är glasklar: investera inte i det som fungerar bra, utan i det som fungerar så dåligt att någon annan måste gå in och rädda det.

I detta lilla köptips sammanfattas hela världsekonomins problem. Vi accepterar inte längre att någonting går i konkurs. Det är inte bara Grekland som har fått ett skyddsnät. Vi ger hellre lånegarantier till lycksökare än lägger ned SAAB, skattebetalarna tvingas rädda SAS gång på gång, och centralbanker och finansdepartement pumpar in fantasisummor i de storbanker som orsakade finanskrisen så att de åter kan göra storvinster.

Det kostar mycket pengar, men det stora problemet är inte vad det kostar, utan vad det köper – det köper ett huvudlöst och kortsiktigt beteende. Regeringar, företag och banker lär sig nämligen att de kan riskera allt. Om de vinner så tjänar de väldiga summor, men om de förlorar kan de skicka förlusterna till någon annan. Krona så vinner de, klave så förlorar du.

Girigheten är en del av den mänskliga naturen och inom rimliga gränser är viljan att berika sig positiv. Den sporrar till arbete och ansträngning för andras bästa, eftersom det betalar sig bra.

Men girigheten måste alltid hållas i schack av en viss grad av rädsla – en ängslan över att investeringen kan misslyckas, så att man tänker efter och inte tar överdrivna risker.

När EU eller staten eliminerar förlusthotet försvinner denna nödvändiga fruktan. Det är då det blir lukrativt att pumpa in pengar i fuskbyggen och blåsa upp allt större spekulationsbubblor. Så vi ska inte bli förvånade om vår fobi för konkurser gör att vi drabbas av fler och större kriser.+ IT-reparatörer som gör hembesök.

– Staten försvårar bolånen för att statliga SBAB har misskött sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro