ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vi måste behandla klimatfrågan som en ödesfråga för planeten

Viktor Banke · 29 Nov 2016
Uppdaterad 30 Nov 2016

"Forskare över hela världen är förbryllade, visar det sig, men alla är eniga om att människan har orsakat denna farliga uppvärmning av planeten. Alla utom den nyvalde amerikanske presidenten Donald Trump, som ifrågasätter det hela. Vilket knappast lugnar", skriver Viktor Banke

klar

Artikellänk är kopierad

Man lever sitt liv och utgår från vissa givna förhållanden. Som att planeten kommer att vara beboelig ett tag framöver. Man källsorterar och handlar ekologisk mjölk och har väl alltid tänkt att forskare kommer att lösa klimatfrågan till sist. Att någon jobbar på det där, någonstans.

Man hör allt fler nyheter, men håller det ifrån sig. Så plötsligt en dag kommer en graf som visar den globala havsisens storlek, år för år från 1978. Det ser ganska jämt ut, tills 2016: En ensam linje i diagrammet som avviker, och dyker. Sedan kommer andra grafer som bekräftar den uppseendeväckande utvecklingen. Forskare uttalar sig och erkänner utan omsvep att de är förbryllade över den plötsliga förändringen. Och lika lite som man vill att doktorn ska vara förbryllad över ens symptom vill man att klimatforskare ska vara förbryllade över globala symptom.

►  LÄS MER: Viktor Banke: Så kan partierna trycka tillbaka Sverigedemokraterna

Sedan kommer nästa nyhet, besläktad med isen förstås: det är rekordvarmt på Arktis. 20 grader varmare än det borde vara såhär års. Professorn Jennifer Francis på Rutger University i New Jersey säger till The Guardian att det hela är ganska chockerande – pretty shocking – och i TV4:s Nyhetsmorgon medverkar professorn i miljövetenskap, Johan Rockström, och kan inte utesluta att vi har nått punkten efter vilken det är för sent att vända utvecklingen. Han kallar det ”chocktemperaturhöjning” och menar att det går utöver de extrema temperaturförändringar vi kan vänta oss. Haven är rekordvarma, jorden är rekordvarm, isen är rekordtunn.

► LÄS MER: Viktor Banke: Misstänkliggörandet av människor från andra länder är en lek med elden

Man slutar lyssna och ser sitt barn framför sig. Lyckligt ovetande på förskolan. Med ett helt liv att leva utan panik över sina egna barns framtid. Man förbannar sin generation och tidigare generationer för att ha drivit det hit. Man googlar, som om det någonsin har lugnat någon. Forskare över hela världen är förbryllade, visar det sig, men alla är eniga om att människan har orsakat denna farliga uppvärmning av planeten. Alla utom den nyvalde amerikanske presidenten Donald Trump, som ifrågasätter det hela. Vilket knappast lugnar.

Och ungefär nu vore det bra om läsaren lämnade med något annat än uppgivenhet, för av det kommer ingen handlingskraft. Ungefär nu behöver sakkunniga träda in i opinionsbildningen och visa människor ett sätt att leva hållbart, och informera om vilka krav som behöver ställas på de som kan vända utvecklingen. Ett första krav borde förstås vara att nå de mål som det internationella samfundet enades om i Parisavtalet, det vill säga att hålla nere den globala uppvärmningen bland annat genom att hålla nere ökningen av jordens medeltemperatur, under två grader. Ungefär nu måste vi alla börja behandla frågan som om det vore en ödesfråga för planeten. Prata om den, tjata om den, och inte gå under i uppgivenhet. Det måste finnas en väg.

+ Kent Ekeroths time-out. Arbeta mindre men behålla sin anställning och lön. Genidrag.

- Trump verkar tyvärr vara precis så vansinnig som han framställts.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Banke
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro