ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vi måste ta bättre hand om våra barnaföderskor

Lisa Magnusson · 18 Feb 2014
Uppdaterad 19 Feb 2014

klar

Artikellänk är kopierad

LISA MAGNUSSON: Människobarn föds prematura, alltså innan de är färdiga. Skälet till detta är att de annars helt enkelt skulle bli så stora att det inte skulle gå att få ut dem. Det är också därför människobebisar är de enda ungar som inte lär sig att gå inom några timmar.  Trots att vi föder för tidigt är komplikationerna för mödrarna ofta svåra. I fattiga länder som Tchad och Somalia dör fler än var tionde kvinna till följd av sin förlossning. Också i välbärgade länder som Sverige är det vanligt att kvinnor får skador som är så omfattande att de blir bestående och påverkar både vardagen och sexlivet efteråt. I Stockholms län får fler än sju procent av förstföderskorna svåra bristningar, och bland dem som blir förlösta med sugklocka eller tång är siffran ännu högre: 12 procent. Siffran har ökat betydligt sedan man började med ”naturliga förlossningar”. Som ”Uppdrag Granskning” visade häromåret förs många skador dessutom inte in i statistiken, och mörkertalet kan därför vara betydligt större. I en studie från Karolinska Institutet har det visat sig att risken för infektion och blödning är ungefär densamma, oavsett om kvinnorna förlöses vaginalt eller med planerat kejsarsnitt. Visserligen medför kejsarsnitt ökad risk för blodpropp, men förutom att kvinnorna slipper underlivsskador minskar även risken för framfall. I Stockholm och på Gotland är redan fler än två av tio förlossningar kejsarsnitt, enligt Socialstyrelsens statistik. Men på många andra platser planerar man bara in kejsarsnitt i yttersta nödfall. I Gävleborgs landsting bestämde man sig även för ett par år sedan för att sluta med lustgas, med motiveringen att lustgas är dåligt för miljön.Andra landsting har löst problemet genom att bygga anläggningar som omvandlar lustgasöverskottet till vanlig luft. Men det hade inte Gävleborgs landsting någon lust med. Efter massiva protester tvingades man slutligen backa. Men på sin infosida yrar man fortfarande om att lustgas kan ersättas med yoga och ”kvinnans egen kraft att tro på sin kropp”.  Jag betvivlar att sjukvården skulle komma på tanken att prioritera annat än människors välmående högst i andra sammanhang. Men vad gäller just födslar finns det en konstig föreställning om smärtan som något nästan heligt, trots att lidandet när ett underliv trasas sönder inte är bättre eller naturligare än lidandet i, säg, en brusten blindtarm.  Vi måste ta bättre hand om våra barnaföderskor. Det är helt enkelt inte acceptabelt att kvinna efter kvinna skall gå sönder för livet för att det ”hör till” eller för att upprätthålla en romantisk idé om att det är ”finare” så.

bloggpost+ Anna-Karin Eriksson har skrivit en öppenhjärtig om skadorna hon ådrog sig när hon födde barn. Hennes mod har inspirerat Twitter-taggen #fittupproret

– Att Muslimska familjedagarna bjöd in en talare som bland annat förespråkar dödsstraff för homosexuella och en som föreläst om hur män skall slå sina hustrur på ett ”islamiskt korrekt sätt”.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro