ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Vi måste ta snacket om fredagsmyset

Nisse Edwall · 28 Apr 2017
Uppdaterad 28 Apr 2017

Foto: Christine Olsson/TT & Petter Johansson


"Problemet börjar nog egentligen efter pizzan. Barnen äter godis och blir galna. Jag äter godis och får ont i magen", skriver Nisse Edwall.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Helt ärligt. Det är dags att vi ser sanningen i vitögat och tar snacket om fredagsmyset.Fredagsmyset peakade för mig när jag var i mina sena tonår: jag kom hem från skolan, tog Aftonbladets Pulsbilaga, gick ner i källaren, la mig på det uppvärmda badrumsgolvet och somnade ögonblickligen.

Jag vaknade av att pappa dunkade på dörren och sa att det var middag. Alltid spaghetti och köttfärssås. Efter middagen åkte jag mätt och utvilad hem till min kompis D. Vi groggade Grappo med vodka och jag kände hur det välbekanta pirret av välbehag spred sig i min senpubertala kropp. Helgen hade börjat.

Nu ser fredagarna lite annorlunda ut. Det finns varken stort badrum med golvvärme eller Pulsbilaga. Min kompis D har sedan länge förpassats till en figur som ibland dyker upp i mitt Facebook-flöde. Nån pappa som lagar middag är numera ett tjugo år gammalt minne. Jag är helt utlämnad till mig själv.

quotation startFör är det någonting livets hårda skola lärt mig så är det att fredagsmyset inte uppstår av sig själv. Någon måste styra upp det. Tråkigt nog har det fallit på mig och min frus lott. Jag vet inte hur det blivit så. Men det verkar vara så det funkar i de flesta familjer.quotation end
LÄS MER
Quiz: Hur mycket kan du om godis?

Vi har ändå gjort det hyfsat enkelt för oss på så sätt att vi köper pizza så vi slipper matlagningen. Men problemet börjar nog egentligen efter pizzan. Barnen äter godis och blir galna. Jag äter godis och får ont i magen. På teven är det något obegripligt barnprogram som förpackats till vuxen-tv (Ja, jag pratar med dig Let’s Dance).Det enda jag vill göra är att lägga mig på det där uppvärmda golvet som inte längre finns. I stället gömmer jag mig i sovrummet medan stormen river i lägenheten utanför. När det lugnat ner sig vågar jag mig ut och plockar åt mig ett av de sovande barnen från soffan och bäddar ner det i sin säng.

Jag väcker min fru som tar det andra barnet med sig in i dennes rum och de båda somnar ögonblickligen om. Jag går ut på balkongen och stirrar tomt framför mig. Jag tänder en cigarett. När jag fastnat framför gamla Letterman-intervjuer på Youtube vet jag att det är dags att gå och lägga mig. Jag somnar ögonblickligen.Dagen efter kastar jag mig genast ut på en promenad, jag kommer hem och ställer mig utan ett ord i duschen. Jag låter de varma vattenstrålarna spola bort minnena av fredagsmyset.

När jag kommer ut ur duschen är det lördag förmiddag och helgen kan äntligen börja.

pil
Om debattören

• Ålder: 37

• Ort: Farsta

• Sysselsättning: Har Pappapodden med Manne Forssberg

LÄS MER: 8 tv-snacks som inte är godis – men lika stora

klar

Artikellänk är kopierad

Nisse Edwall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro