ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vi måste utnyttja hela straffskalan

Stefan Wahlberg · 7 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Imåndags lyssnade jag på ett föredrag av Lars Nylén som är generaldirektör för Kriminalvården. Han berättade hur han med hjälp av olika behandlingsprogram håller på att förvandla fängelserna till drömfabriker där de kriminella ska omvändas. Han underströk dock att det är omöjligt att försöka göra någonting vettigt av de straff som är kortare än sex månader. Dessa är och förblir tyvärr ”ren förvaring”, enligt Nylén. På torsdagen träffade jag Timo, 42, på Kronobergshäktet. Under 25 år som narkoman har han suttit 18 år i fängelse. Han har dömts 65 gånger för så många brott att han själv har tappat räkningen – klassiska pundar-brott som gör att han åker ut och in på kåken som en jojo. En månads fängelse hit, en villkorlig frigivning dit, kanske två tre månader i finkan om domaren är extra sträng. Men i princip aldrig mer än så. Och mycket riktigt; om vi tittar på ett av de vanligaste pundarbrotten, stöld, så ligger 95 procent av de utdömda fängelsestraffen under den sexmånadersgräns som Lars Nylén varnar för. Och detta trots att stöld är ett typiskt återfallsbrott som riksdagen har beslutat ska kunna ge upp till två års fängelse.  I Sverige finns det ett antal tusen Timo som står för en nära nog obegripligt stor andel av all brottslighet. Vid det här laget vet vi hur hans tragiska ekorrhjul ser ut. Ändå accepterar vi att han som återfallsförbrytare får lagstadgad straffrabatt hos domstolarna – ibland till och med åtalseftergift. Vi accepterar att han, gång på gång, släpps ut till nytt missbruk, nya brott och ny kravlöshet utan att han ens ha hunnit förflyttas från häkte till anstalt. Till råga på allt finansierar vi tragedin genom att ge honom de 2 800 kronor i socialbidrag som han har rätt till enligt normen innan han kastas ut på gatan. Drygt 90 procent av dem som är dömda för minst tio brott sitter på kåken igen inom tre år. Det är därför hög tid att domstolarna börjar utnyttja hela straffskalan för de brott som Timo och hans gelikar ständigt återfaller i. Och det är hög tid att börja använda denna tid till någonting vettigt där både Timo och vi andra får en chans till ett drägligt liv.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro