ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vi måste våga säga nej till chefen på jobbet

Björn Hedensjö · 11 Feb 2016
Uppdaterad 11 Feb 2016

Problemet ligger delvis hos chefer som frestas att lasta massor på medarbetare som så glatt tycks ta emot allt som slängs mot dem, skriver Björn Hedensjö.

klar

Artikellänk är kopierad

”Det är roligare att säga ja”, lydde ett måttligt begåvat argument som hördes i omröstningen om svenskt EMU-medlemskap.

Sedan gick det som det gick också.

Det vore lika korkat att påstå att det är en bra livshållning att jämt säga nej. Men faktum är att många av oss behöver bli betydligt bättre på just det. Kroniska ja-sägare är klart överrepresenterade bland personer med stressproblem och svårighet att hitta balans mellan arbetsliv och fritid.

►LÄS MER: Björn Hedensjö: Ge inte skitstövlarna för många chanser

Fixar du den här rapporten redan till på fredag? Absolut!

Skulle du kunna hålla i medarbetssamtalen i vår? Lita på det!

Kan du inte rodda personalfesten också? Klart jag kan!

Så kan det låta på vägen till en fullständigt ohållbar arbetssituation. Problemet ligger delvis hos chefer som frestas att lasta massor på medarbetare som så glatt tycks ta emot allt som slängs mot dem. Men ja-sägaren har också makten att göra något åt sin situation. Det finns många skäl till att kroniska ja-sägare är just det. Man kanske är rädd att göra andra besvikna, att folk ska tro att man är tråkig eller inte räkna med en i framtiden. Eller så kan det handla om en rädsla för att missa något roligt.

►LÄS MER: Därför når inkompetenta män toppen

Det fenomenet är så vanligt att det på engelska har en egen förkortning, FoMo (fear of missing out). De katastrofscenarion vi målar upp om vad ett nej kan få för konsekvenser stämmer så gott som aldrig, men det är något man måste lära sig.

Om du känner igen dig i detta får du därför en liten hemläxa. Nästa gång du får en fråga om något som inte är viktigt för dig och som du inte har tid för, pröva att artigt säga nej – och det utan att förklara varför. De ursäkter som vi vanemässiga ja-sägare ofta ägnar oss åt när vi trots allt tackar nej är nämligen ett slags mental snuttefilt. Den hindrar oss från att lära oss att ett nej faktiskt inte är så farligt.

Kom ihåg att säga nej också är att säga ja – ja till annat som verkligen betyder något för dig.

Då blir ett nej minst lika roligt som ett ja.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro