ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vi ser ju kriminella ut

Jason Diakité · 25 Feb 2013
Uppdaterad 17 Dec 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Rättsväsenden på båda sidor Atlanten praktiserar dagligen profilering. Det har hänt mig flertalet gånger i bägge ändar av havet. Speciellt minns jag Tommy från Polisen. En kväll på det legendariska backstageområdet på Hultsfredsfestivalen kommer en man med förvånansvärt osvängigt utseende fram till mig och identifierar sig som Tommy från Polisen. Sedan spelas ungefär följande scen upp:

Tommy: Vad har du för dig?

Jag: Inget, jag hänger på festivalen.

T: Har du tagit någon narkotika?

J: Nä, vadå då?

T: Du ser ut som du har det?

J: Hur menar du ser ut som? Du menar att så som jag är klädd signalerar att jag gillar knark? Eller gör min hudfärg det? 

T: Har du något vasst i fickan?

J: Varför i helvete skulle jag ha det?

T: Jag vill inte bli stucken med något?

J: Jag har inte tagit något och jag tänker fan inte sticka någon. Jag tänker däremot inte stå kvar och snacka med dig.

T: Okej, för den här gången men vi ses säkert igen.

Den gången lyckades jag slippa obehaget, men min vän fick däremot hänga med Tommys kollega in i en arbetsbod och lämna prov på sitt blod till Polisen. Vi var båda oskyldiga men det kunde inte Poliserna veta. Vi ser ju kriminella ut. 

Ingenting cementerar utanförskap som misstänkliggörande. Inget föder motstånd så som förtryck. Att läsa om vad som pågår i Stockholm i jakten på papperslösa påminner mig om vad min far sa till mig som 8-åring: med din hudfärg kommer du ofta att anses som skyldig tills du bevisar motsatsen.

Hur ska man kunna tro på Rättvisan när den gång på gång bevisar sig orättvis?

Fantastiskt att ”Searching for Sugerman” vann. Passa även på att se ”Fem förstörda kameror” som också var nominerad.+ En till bra dokumentär 

 Försöker vänja mig av vid sociala medier, det går inget vidare.– Avvänjning

klar

Artikellänk är kopierad

Jason Diakité
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro