ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Vi ska inte behöva ockupera BB för att bli lyssnade på

Födelsevrålet · 1 Feb 2017
Uppdaterad 2 Feb 2017
Seher Yilmaz, Maria Ceder Engeretzen, Emma Pettersson Hernandez, Jessica Lagergren, Angelica Lagergren och Amie Bramme Sey är med i den rikstäckande ideella organisationen Födelsevrålet som verkar för tryggare förlossningsvård. Therese Wickman saknas på bilden.

Seher Yilmaz, Maria Ceder Engeretzen, Emma Pettersson Hernandez, Jessica Lagergren, Angelica Lagergren och Amie Bramme Sey är med i den rikstäckande ideella organisationen Födelsevrålet som verkar för tryggare förlossningsvård. Therese Wickman saknas på bilden. Foto: Marcel Gereben


Den svenska förlossningsvården har blivit allt sämre sett ur ett brukarperspektiv. Förlossningsskadorna ökar, många födande upplever sina förlossningar som övergrepp, informationen är bristfällig och valmöjligheterna plockas ifrån oss. Att det ska vara så här är skamligt, skriver representanter för Födelsevrålet.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Förlossningsavdelningar stängs ned, utbildning i bilförlossning drar i gång, gravida får gå en hel graviditet med oro över om det kommer finnas plats för dem när dags att föda. Skador som uppkommit efter en graviditet eller förlossning förminskas med ett ”det får du vänja dig vid”. I det påstått jämställda Sverige, i det vi kallar välfärdssamhälle, har rätten till en trygg mödravård, förlossning och eftervård totalt raserats. Från norra Kiruna till södra Trelleborg är det kaos. Ingen kommer undan, kaoset ter sig bara olika.

I storstäderna läggs de mindre, men mest populära, klinikerna ner och i stället trycks ännu fler födande in på de redan överbelastade akutsjukhusen. På landsbygden i norra Sverige anser politikerna att kvinnor ska sätta sig i en bil, på osäkra vägar, mitt i värkarbetet, för att köra 10-30 mil till närmsta förlossning. I Skåne tvingas kvinnor hem sex timmar efter förlossningen. Om ett barn föds för tidigt är det inte säkert att hen kan få vård i Sverige, utan kan akut skickas till ett annat land.

Ytterligare ett bevis på bristerna visar en ny utredning från Socialstyrelsen i vilken det framkommer att tydliga skillnader finns gällande vilken vård den födande får under sin graviditet och förlossning. Där ser man att lågutbildade kvinnor har en betydande högre risk för sämre förlossningsutfall, att kvinnor födda i Afrika söder om Sahara har ett betydligt sämre utfall bland graviditetskomplikationer och förlossningsskador och att barn födda av asylsökande kvinnor i Sverige hade större risk för att födas för tidigt samt att ha låga apgarpoäng*.

Den ideella organisationen Födelsevrålet har funnits i ett år och vad som verkligen blivit tydlig för oss är att gravida och födande vet precis vad de vill ha, vad de är rädda för och vilka behov de har.

Vi vrålar om detta. Vi möter politiker som lyssnar och verkar ta till sig all information från oss. Trots detta går utvecklingen åt helt motsatt håll än vad vi, som är gravida och som föder barn, önskar. Den svenska förlossningsvården har blivit allt sämre sett ur ett brukarperspektiv. Förlossningsskadorna ökar, många födande upplever sina förlossningar som övergrepp, informationen är bristfällig och valmöjligheterna plockas ifrån oss.

Det kan väl inte vara så att vi vrålar för döva öron? Födande ska inte behöva åka tiotals mil i aktivt värkarbete. Födande ska inte behöva flygas till andra länder för att deras barn vill komma ut för tidigt. Födande ska inte skickas hem strax efter förlossning för att avdelningarna är fulla. Skillnad i förutsättningar under förlossningen beroende på inkomst, bostadsort, etnicitet eller språkkunskaper får inte förekomma! Förutsättningar för en jämlik vård finns, besluten måste bara tas annorlunda. Vi ska inte behöva ockupera BB:n för att bli lyssnade på. Att detta ska vara något vi ska behöva kriga för i ett av världens mest jämställda länder är inte annat än skamligt!

Emma Pettersson Hernandez, Talesperson FödelsevråletMaria Ceder Engeretzen, Talesperson FödelsevråletAmie Bramme SeySeher YilmazJessica LagergrenAngelica LagergrenTherese Wickman

*Apgarpoäng är en skala framtagen för att barnmorskan ska kontrollera barnets mående efter 1, 5 och 10 minuter efter födseln. Där tittar man på andning, hjärtfrekvens, hudfärg, muskeltonus och retbarhet.

pil
Fakta om debattören

Födelsevrålet är en rikstäckande ideell organisation som verkar för en tryggare förlossningsvård ur den födandes perspektiv.

Källa: www.fodelsevralet.org

pil
Fakta om debatten

I veckan har flera personer ockuperat BB i Sollefteå i protest mot att det ska läggas ner. Centralorten Sollefteå kommer att få minst tio mil till närmaste BB i Sundsvall.

klar

Artikellänk är kopierad

Födelsevrålet
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro