ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vi tappar utbildad arbetskraft för att asylprocessen är ett moment 22

Viktor Banke · 23 Aug 2016
Uppdaterad 24 Aug 2016
För att integrationen ska lyckas måste man vända på alla stenar. Men det finns en del stenar kvar, skriver Viktor Banke.

För att integrationen ska lyckas måste man vända på alla stenar. Men det finns en del stenar kvar, skriver Viktor Banke. Foto: Montage/TT


För många är arbete det enda sättet att få permanent uppehållstillstånd. Men många väntas lämna valideringsprocessen och istället ta ett snabbare, enklare jobb och på så sätt erhålla permanent uppehållstillstånd. Inget fel i enkla jobb, men Sverige behöver utbildad arbetskraft, skriver Viktor Banke.

klar

Artikellänk är kopierad

Häromdagen höll Jan Björklund (L) sitt sommartal, och pratade om de utmaningar som finns för att få ut nyanlända på arbetsmarknaden. Björklund sa så här: ” Det finns inget annat än att de människor som nu kommit till Sverige måste integreras och få chans att bidra till Sveriges välstånd”

Nej, det finns ingenting annat. Integrationen måste lyckas. Och för att den ska lyckas måste man vända på alla stenar och inte fastna i gamla positioner. Men det finns en del stenar kvar.

►LÄS MER: Viktor Banke: Vi har alla fakta – vad i helvete håller vi på med?

Som skyldigheten att ha arbetstillstånd för att få arbeta. Ett tillstånd som enligt huvudregeln kräver uppehållstillstånd, vilket lämnar asylsökande utanför. Det finns undantag – AT-UND – för den som lämnat in ”godtagbara handlingar” eller medverkat till att klarlägga identiteten på annat sätt. Som en direkt konsekvens drabbas medborgare i länder som Somalia, Afghanistan och Eritrea, eftersom Migrationsverket i normalfallet inte finner identitetshandlingar från dessa länder godtagbara. De sociala, språkliga och ekonomiska integrationsfördelar som kommer med ett jobb får de därmed vara utan tills de får ett uppehållstillstånd. Förra året fick bara en tredjedel av alla sökande AT-UND. Två tredjedelar lämnas utan möjlighet, ofta koncentrerat till vissa länders medborgare. Är det en rimlig ordning?

Det slutar inte där. Huvudregeln för ansökan om arbetstillstånd är att den ska vara ingiven och beviljad innan inresa till Sverige. Den som söker asyl och har AT-UND får söka härifrån, men vad händer vid ett avslag på asylansökan? Då måste man ha arbetat under de senaste fyra månaderna med en kollektivavtalsenlig lön på minst 13 000 kr per månad, samt erbjudas sådant arbete i minst ett år, för att beviljas arbetstillstånd.

Den som arbetat i tre månader och tre veckor med en kollektivavtalsenlig lön på 40 000 kr i månaden får avslag.

Den som haft en lön över 13 000 kr per månad, men under kollektivavtalsnivå - om så bara 50 kr under – får avslag.

Den som arbetat i fyra månader och haft en kollektivavtalsenlig lön på över 13 000 kr i månaden i snitt, men en månad tjänat 50 kr mindre än så, får avslag.

►LÄS MER: Viktor Banke: Tänk till innan ni rasar mot en friande våldtäktsdom

Den som får avslag får åka tillbaka och söka på nytt. Väntetiden är lång. Arbetet går sannolikt förlorat. Och det slutar inte där, heller.

Tillfälliga uppehållstillstånd, som Liberalerna är för, gäller oftast under 13 månader. Det tar längre tid än så att validera sin utbildning från hemlandet genom ett så kallat snabbspår. Eftersom arbete är det enda sättet att få permanent uppehållstillstånd väntas många lämna valideringsprocessen och istället ta ett snabbare, enklare jobb och på så sätt erhålla permanent uppehållstillstånd. Inget fel i enkla jobb, men Sverige behöver utbildad arbetskraft.

Som sagt. En del stenar kvar att lyfta.

+ Jenny Rissveds. Debutant, yngst, bäst. OS-guld i Mountainbike!

- Franskt burkiniförbud. Extremism bekämpas inte av statligt klädtvång.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Banke
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro