ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Vi tjejer måste våga vara roliga"

Ann Söderlund · 8 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det var ingen tv-chef som tyckte att Christine Meltzer var rolig. Humorpolarna David och Peter visade nyinspelade sketcher, men kom igen grabbar, fanns det verkligen ingen ”med mer sting”? Men Peter och Magnus gav sig inte. Fattade inte de där proppmätta tv-gubbarna att den här Christine var femton gånger roligare än REA-gänget tillsammans? Till slut var det någon som lät sig övertalas, och resten är ju som man brukar säga tv-historia. Häromdagen ringde en snubbe från en av morgontidningarna. Han undrade varför det fanns så få kvinnor på listan över tv-chefernas favoritprogramledare (jag var på delad tiondeplats på listan).

De andra tjejerna är Kattis Ahlström (som inte ens jobbar med tv längre) och just roliga Christine. Ingen Mat-Tina. Ingen Tilde de Paula eller Antik-Anne.Bara en massa halvunga Hyland-wannabes för hela slanten. Nu gillade ju jag Hyland, och är tokig i Filip & Fredrik och Fredrik Lindström; hey, Ernst är min våta dröm … men ändå: Var är brudarna? Hur kan det komma sig att vi ”glöms” bort när det ska ryggdunkas?Det är väl inte så svårt att räkna ut. Först och främst är det väl som i alla branscher där många vill synas: Männen har mest att säga till om. Har mest makt. Det är samma sak i tv-branschen. Män tänker på män i första hand, hur märkligt det än låter. Det är anledningen till att allsången förvandlades till en enda stor gubbröra.

Det är ju därför Timell får skratta och snickra och ordbajsa i sju program varje säsong. För visst är det tryggt för alla när grabbgänget får laja vidare och leka roliga timmen på bästa sändningstid? Ja, trots att det är både femton och tjugo år sedan de gjorde lumpen. Det är därför några av Sveriges mest kompetenta kvinnliga programledare stajlas till Datemodeller och får svamla på en tågstation. För många i behå i ”smarta program” kan röra om, kräva förändring, och det är ju skitläskigt (sedan kan vi bli med barn också).

Nä, killar är kompisar även utanför rutan. Du håller mig bakom ryggen, så håller jag dig. Men vem är det som säger att vi tjejer inte kan göra likadant? Vi måste också våga vara roliga. Kräva mer plats. Våga en gång till om vi får nej. Tacka nej till saker vi inte brinner för. Men i slutändan handlar det så klart om att ge järnet. Ta Filip & Fredrik till exempel. De skickar fortfarande 17 sms till varandra varje dag för att bolla nya idéer. Är livrädda för att varje dag i rampljuset är den sista. Jobbar jämt. Är neurotiska till max.Kanske är det så att vi kvinnor tycker att det är ett för högt pris att betala? Sorry girls, men då har vi ingen rätt att klaga heller.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Söderlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro