ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vi vill bara hitta ursäkter för att få supa

Tanvir Mansur · 12 Feb 2016
Uppdaterad 12 Feb 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Det är lätt att skapa rubriker när ord som "spritfest" finns med. Särskilt när ledningen på ett fackförbund använder sig av medlemmarnas pengar för att bli fulla. Men ibland fastnar tidningarna vid personerna, i stället för att granska kulturen i organisationerna. Det är inte lika intressant att se själva alkoholen som ett samhällsproblem.

Annelie Nordström meddelade att hon inte kommer vara Kommunals ordförande efter kongressen i maj. Hon bad om ursäkt till medlemmarna efter den stora skandalen. Framöver kommer de inte att tillåta alkohol vid förbundsstyrelsens möten.

► LÄS MER: Tanvir Mansur: "Skamligt att myndigheter i förorten läggs ner på löpande band"

Det visar att alkoholnormen i arbetarrörelsen är stark. Den försvinner inte om vi låtsas som att den inte existerar. Detsamma gäller i resten av samhället, även i näringslivet och föreningslivet. Därför är det viktigt att Kommunal tar tag i alkoholfrågan, och förhoppningsvis gör fler fackförbund och organisationer detsamma. En osund alkoholkultur är varken bra för medlemmar, arbetskamrater eller familjer. Hur hade samhället sett på de här frågorna om det gällde en annan drog än just alkohol?

Ölen, spriten och vinet omringar oss i kulturen. Finns det några högtider där de vuxna inte förväntas dricka?

Alkoholnormen handlar inte bara om att man använder en organisations pengar för privat drickande. Det finns många organisationer som har riktlinjer för alkohol, andra saknar dem helt. Vissa har begränsningar som "max ett glas per person", andra bryr sig inte om hur mycket alkohol som organisationen betalar. Det finns de som använder företagets eller föreningens pengar för att köpa alkohol som gåvor, till föreläsare eller som present till andra organisationer. På ett sätt används vinflaskan som en sorts valuta.

Det är inte ovanligt att våra politiker i riksdagen drabbas av alkoholmissbruk. Riksdagsledamöter uppvaktas intensivt av lobbyister, och då finns det många evenemang att gå på. Om de vill kan de dricka varje kväll. På sommaren hålls dessutom Almedalsveckan i Visby. Det är ett spritkalas utan like.

Inom studentlivet är det nog värst. Där är ölen som billigast och förväntningarna som högst. För många är det under deras tid på högskolan eller universitetet som de börjar dricka på riktigt.

► LÄS MER: Tanvir Mansur: "Hur länge ska vi kallas invandrare?"

Men även utanför själva jobbet förväntas människor dricka alkohol. Arbetskamraterna som träffas på en bar för after work. “Kom igen, ta ett glas, bara!”, kan en kollega säga. Varje kommentar höjer förväntningarna på en. På julfester, mingel, branschmöten och andra tillfällen där det serveras öl eller drinkar. När skolan bjuder på ett glas vin vid föräldramötet.

Vi är så vana vid att det är normalt att dricka alkohol. Att det är normalt att bli berusad. Till och med löpsedlarna säger det. Varje månad står det “forskning visar att vin är bra för hälsan”. Även om det inte stämmer. Vet ni varför? Vi vill bara hitta sätt att rättfärdiga vårt eget drickande.

+ Initiativet IQ har skapat sajten “Liggometern” som visar hur alkoholen försämrar prestationen vid sex. Mycket informativt och värt ett besök!

- Enligt undersökningar ska åtta av tio personer som misshandlar eller skadar andra ha varit påverkade av alkohol. Det är ett större problem än vi vågar erkänna.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro