ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vilka män ska vi varna barnen för?

Alexandra Pascalidou · 28 Jan 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är fortfarande farligast att vara flicka. Trots våra jämställdhetsambitioner. Och faran är inte lätt att peka ut eller springa ifrån. Som barn fick jag lära mig att aldrig ta emot godis av gubbar. Gubbar kunde man inte lita på. De kunde lura små god­-trogna flickor med färgglada nappar och sedan kunde vad som helst hända. En mörk morgon när jag som sexåring skulle lämna min lillasyster på dagis minns jag en man i blåställ som följde efter oss genom parken. Han viftade med något som hängde mellan benen och frågade: ”Har din pappa en sån här?” Men det var skillnad på gubbar och gubbar, fick jag lära mig. Läkare med vita rockar och stora sprutor, poliser med pistoler, präster med blanka kors och lärare i manchesterbyxor kunde man lita på. ”De vill dig bara väl”, försäkrade mamma. 

I ett alltmer könsneutralt samhälle önskar vi oss fler män i klassiska kvinnoyrken. Om männen kliver in på förskolor kommer yrkets status och lönenivå att öka. Flera manliga förebilder behövs i annars kvinnodominerade domäner. När jag nu själv är mor till en dotter som snart kommer att ta sina egna steg i tillvaron blir jag orolig. Vilka varningar ska jag packa ner i hennes ryggsäck? Kan jag av moderlig omtanke varna för gubbar med lömska leenden som suktar med godis? Eller bör jag dra mig för att kollektivt peka ut män som en hög skummisar som kan våldta, sextrakassera eller utnyttja oskyldiga flickebarn?

En förskollärare på Frälsningsarméns förskola i Jönköping åtalas för våldtäkt mot fem flickor. I hans dator hittades mängder med barnporrbilder. En polischef som var satt att skydda offer mot sexualbrott sitter häktad för att ha våldtagit en skolflicka. I Expressen säger Leif GW Persson, som har jobbat ihop med polismannen under många år, att den misstänkte var helnykterist som ”bara drack mjölk och tjatade om jämställdhet”. En annan högt uppsatt herre inom rättsväsendet visar sig nu också vara inblandad i en sexhärva. I gott sällskap av en rad andra kända, välutbildade, välsituerade män med egna barn och fruar. Män i maktpositioner som slår vår tillit i spillror.

I senaste numret av Filter läser jag om hyllade ­skådespelare som sextrakasserar sina kvinnliga kolleger bakom kulisserna. Några nyp under kjolen kan de väl tåla enligt konstens alla regler. Tystnad, tagning pågår. Mörkertalet är enormt. Enligt dem som vet är det få flickor som vågar anmäla och åtta av tio gärnings­män som utnyttjat unga flickor går fria. Vilka ska vi varna våra döttrar för och hur undviker vi att måla ut alla män som monster?+ Min nyfödde ­systerson Pavlos och alla goa gubbar.- Vissa av oss har faktiskt fått nog av vinter. Våren, var är du?

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro