ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Vilken tur att han kan spela gitarr"

Alexandra Pascalidou · 16 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fiolen gnällde i mina armar. Efter att jag i ett halvår vållat instrumentet enormt lidande bytte jag till piano. Varje tisdag fick pianofröken en bekymmersrynka mellan ögonen. När hon kroniskt skakade på huvudet till mitt flitiga plingande på de svartvita tangenterna skrev jag in mig på gitarr istället.

Efter att ha spelat ”Lilla snigel” varje vecka ett helt år insåg mitt nioåriga jag att jag var ämnad för något större. Cello blev mitt sista missbruk av musikinstrument. Det var kommunala musikskolan som erbjöd alla barn gratis musiklektioner. Men det var då. Någon Mozart blev det inte av mig men jag minns glädjen i att allt fanns tillgängligt för alla. Med eller utan musiköra.  Numera kostar kulturen.

Mycket har hänt sen jag växte upp i välfärdslandet före alla andra. Allmännyttan har sålts ut och vi har hjärntvättats till att ta höga lån och köpa dyra bostadsrätter. Det kan man tjäna pengar på, fick vi veta. Och plötsligt kommer krisen, räntorna studsar som pingpongbollar, fastighetsvärdet dyker, köparna uteblir och där sitter vi, nästan rika med höga avgifter och skulder, fångade i en världsomfattande ekonomisk stormvind som inte ser ljuset i tunneln.

Tusentals människor varslas och undrar hur de ska skrapa ihop till sina boendekostnader. Margit, 59-år, dumpades av sin man för en yngre förmåga. Kvinnan svalde förödmjukelsen och valde att köpa ut sin man från den gemensamma bostadsrätten. Det hon inte visste var att hon ett halvår senare också skulle förlora sitt jobb inom tjänstesektorn. Nu sitter hon i en sterilt stylad lägenhet där större delen av ett liv sålts på Blocket och väntar på bostadsköpare som fått förhinder.

Om ett par månader måste hon överleva på a-kassa. Trygghetsrådet erbjuder vidareutbildning men Margit som inte vet vad hon vill bli när hon blir stor tvivlar på att någon kommer vilja anställa en 60-årig tant när vinden vänder. Vem kan trösta Margit?

En annan kompis som just blivit uppsagd av en gråtande chef räknar på familjens budget. Hennes man är konsult utan uppdrag. Deras två barn går i en fin friskola i stan men nu när familjen tvingas dra ner på kostnader säljer de bilen och barnen får gå i en skola i grannskapet.

Precis som många andra är de fast i bostadsfällan. De giriga bankdirektörerna borde erbjuda ett par amorteringsfria år till alla som behöver det, slår det mig när jag rullar ner i tunnelbanan. Där sitter en kostymklädd herre och spelar på sin gitarr. Hans gröna filthatt är fylld med silvermynt. På en lapp har han skrivit: ”Snart hemlös.” Vilken tur att han kan spela gitarr.+ Melodifestivalen – en glitterorgie som får oss att förtränga krisen.

– Grill-TV som dissar människor på bästa sändningstid.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro