ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vill Kim Jong-Un verkligen provocera fram krig?

Jason Diakité · 8 Apr 2013
Uppdaterad 8 Apr 2013
Vill Kim Jong-Un verkligen provocera fram krig?

Vill Kim Jong-Un verkligen provocera fram krig?


klar

Artikellänk är kopierad

En sak får man ge Nordkorea, dom gör verkligen sitt bästa för att spä på bondskurkigheten i världspolitiken. Det är många ledare som västvärlden betraktat som skurkar under det gågna decenniet: Castro, Chavéz, Mugabe, Gaddafi, Ahmadinejad, al-Assad, Hussein etcetera. Men inte sedan bin Ladin har det funnits en så tydlig bad guy som Kim Jong-Un som trots sin färskingstatus på skurkstatscenen redan lyckats göra ett stort namn för sig. För om det nu är uppmärksamhet och provokation han är ute efter så har han lyckats kolossalt. Världen tittar. 

Nordkorea fascinerar mig. Den röda tråden i de berättelser jag hört från de fåtalet personer jag träffat som har besökt landet är hur underligt det är. Nordkorea kanske är världens mest bisarra land. En gång i tiden ville Nordkorea bygga världens största hotell men på grund av de ekonomiska problem som följde Sovejtunionens fall lyckades man inte och en gång i tiden byggde man världens högsta flaggstång på ca 160 meter. Nordkorea har bland världens största stående arméer, kanske har Nordkorea bland världens största populationer av politiska fångar och det kanske även är världens mest odemokratiska land. Det officiella statsöverhuvudet i Nordkorea är Kim Il-Seung som dog 1994, vilket kanske gör Nordkorea till världens enda nekrokrati. Då Kim Il-Seung fyllde 80 ville hans son Kim Jong-Il ge honom världens mjukaste duntäcke. Det konstaterades att hakdunet från en viss sparv gav det mjukaste dunet och efter en nationell kampanj för att fånga sparvar lyckades man döda och plocka dunet från 700 000 sparvhakor för att tillverka detta väldigt mjuka bolster. Dessutom har jag läst att Kim Jong-Il en gång i tiden sägs ha varit världens största enskilda köpare av Hennessy-konjak, något som om det var mer känt skulle kunna ha gjort honom till en hiphop-ikon.

Nordkorea har en historia av att vilja utmärka sig och att välja de mest underliga metoderna för att uppnå detta. 

Men frågan är om Kim Jong-Un nu verkligen vill provocera fram ett krig. Det är inte svårt att tänka sig att ett krig mellan Nord- och Sydkorea och eventuellt USA et al skulle vara en fasansfull affär med hisnande mängder dödsfall på alla sidor och med ett förödande resultat i bästa fall. 

En annan spännande följetong med ytterst osäker utgång är Game Of Thrones. I likhet med utvecklingen på den Koreanska halvön är läget i Westeroes och Essos väldigt spänt. Och precis som i verkligheten kanske det inte finns något ”bra” slut på historien.

Våren.Våren måste vara på väg nu.+

Våren. Hur kan våren inte redan vara här?

klar

Artikellänk är kopierad

Jason Diakité
Jason Diakité
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro