ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vill staten förgifta oss alla?

Lisa Magnusson · 3 Mar 2015
Uppdaterad 3 Mar 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Har ni hört om diväteoxid? Det är en kemisk förening som används vid framställning av kärnkraft och utgör en viktig beståndsdel vid de miljöfarliga utsläpp som syns som små moln bakom flygplan. Det är sedan länge känt att det är fullständigt livsfarligt vid inandning. Men myndigheterna gör inte ett enda dugg. Varför? Vill staten förgifta oss alla?

Nej. Diväteoxid betyder bokstavligen vatten. Men man hör kemikalie, man hör kärnkraft, miljöfara, livsfarligt, och vet man då inte vad diväteoxid är drar man förmodligen obehagliga slutsatser. Överlag låter det mesta märkvärdigt som innehåller svårbegripliga ord. Typ diväteoxid. Eller chemtrails.

I och med internet kan vem som helst nu publicera vad som helst, och de gör det tyvärr också. Det blir därför allt viktigare att förmå värdera, tolka, sålla. Det gäller alltifrån att kunna urskilja satir, till att inse att oj, den här sidan säger sig vara en nyhetssajt men skriver bara om saker som framställer invandrare i dålig dager. (Ju mer något gör anspråk på att vara ”kritiskt tänkande”, desto större anledning att tillämpa just kritiskt tänkande.)

Vi häpnar när vi hör om hur människor i andra delar av världen hänger sig åt förödande föreställningar som att man kan bota hiv genom samlag med en oskuld, och ebola genom dyrt specialvatten. Men undergörande vatten finns även i modern västerländsk folktro, det kallas virvlat vatten. Även här säljs magiska kurer som sägs rå på all sjukdom, inklusive hiv och ebola. Jag förstår varför människor som stirrar döden i vitögat tar till vilka medel som helst, varför de provar ”alternativ” när alla andra möjligheter är uttömda. Så cancern växer obönhörligt i din kropp? Har du provat reiki? Kolloidalt silver? Persikoextrakt? Ligga med en oskuld?

Men det är inte av desperation som folk i västvärlden vägrar ta vaccin, vägrar ge det till sina små. Den extremt smittsamma mässlingsviruset har återigen börjat dra med sig barn i graven i vår världsände. Det sker enbart för att det någonstans på internet står att sjukdomar är andligen utvecklande. Ja, det kanske de är. Om man överlever dem. Det betyder inte att sjukdomar i sig är mer av en gåva än någon annan olycka, eller att det är en bra idé att utsätta sig själv och inte minst andra för en fara som man, tack vare medicinens framsteg, kan undvika.

Självklart skall man inte lita blint på auktoriteter, men för att kunna avfärda dem måste man först vara i stånd att bedöma vad som är rimligt. Så varför satsar till exempel SVT, som finansieras med allas våra pengar, mindre på vetenskapsfakta än på någon annan programkategori? Enligt årsredovisningen som kom i dagarna hamnar bara en tunn skärva av budgeten där. Detta i en tid då folkbildning behövs mer än någonsin.

+ Det finns ett enzym som gör osttillverkning både billigare och mer ekologisk. Teknologin används världen över.

- Miljömärkningen. Krav säger nej och fortsätter ysta sina ostar på löpe från kalvmagar. Detta på grund av en ogrundad känsla av att konstgjort är dåligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro